Nyhetsbrev oktober 2018

I SBF:s nyhetsbrev för oktober 2018 finns lite information om vad som har skett under året och lite om vad som händer framöver.


Foto: Gert Olsson

Fin respons på Vårkollen
Under våren var det full fart med besök i Naturmorgon för att diskutera vårtecken och vi fick in närmre 8 500 rapporter under Vårkollens tre dagar. Programmet går fortfarande att höra på Sveriges radios hemsida, denna länk tar dig direkt till programmet:
Vårkollen i Naturmorgon.

Skolklasser med i Vårkollen
I år var första året som skolor hade en möjlighet att vara med och många lärare nappade på erbjudandet om att få en klassuppsättning med häften av brochyren: Växter jag mött för att kunna arbeta vidare med växter under våren.
Brochyren är på väg tillbaka i ett nytryck och styrelsen funderar även på hur man ska kunna regionsanpassa dem för vårt avlånga land.

Har du/ni några förslag på vad som borde vara med i en brochyr som fungerar där du/ni bor – hör gärna av er så tar vi med det i planeringen. Vårkollen nästa år infaller den 30 april – 1 maj


Årets växt 2018
Även årets växt Gullpudran fick vara med i Naturmorgon i år. Ekologen Ursula Zinko berättar mer om växten

Det har under året kommit in drygt 900 rapporter av gullpudra, 1 stor lokal av kustgullpudra på ca 1000-1500 plantor, samt två rapporter av polargullpudra på lokaler där den inte har setts sedan 2003.

Årets växt 2019 – kommer att vara våra tre tätörtsarter:
tätört (Pinguicula vulgaris),  fjälltätört (Pinguiculaalpina), dvärgtätört  (Pinguicula villosa).  (Pinguiculavulgaris). Brochyren kommer att skickas ut under våren 2019 och vi hoppas att ni har möjligheten att hjälpa till och rapportera in om ni hittarnågon av dem.

Vi har även bifogat ett dokument med information om de tre arterna, som ni gärna får använda i era lokala tidskrifter eller sprida på annat sätt. Önskar ni bilder – hör av er till Ulla-Britt Andersson i SBF:s styrelse som ansvarar för Årets växt.
ulla-britt.andersson@svenskbotanik.se
Information om årets växt 2019


Foto: Jan Petersson

Under sommarens högtryck genomfördes årets Botanikdagar i Västmanland.
Vi utgick från Sätra Brunn och våra kunninga och väldigt engagerade guider lotsade oss runt till bland annat möten med röd skogslilja (Cephalantherarubra) i Klackberg, vi fick träffa den sällsynta läderbaggen (Osmodermaeremita) vid Ängsö slott samt svedjenävan (Geranium bohemicum)  i brandområdet, vilken blivit så väl omskött av våra guider som gjorde allt för att vi skulle få se den i blom. Vi vill rikta ett väldigt stort tack till våra arrangörer Botaniska Föreningen i Västmanlands län.

Planeringen för Botanikdagarna i Härjedalen 2019, är i full gång, under sommaren har rekogniseringsturer gjorts och under hösten har vi besökt anläggningen för att se till att det blir så bra det bara kan med boende och mat.


Många av er var med med i år och hjälpte till att få till härliga mångfalds upplevelser runt om i landet: bioblizer, artbingo, Exkursioner, vandringar och växtpromenader är några av de evenemang som annordnades.

Gå gärna i hop med andra biologiska föreningar, museer, naturrum och gör ett gemensamt arrangemang.
Vill ni ha någon att bolla idéer om vad som går att göra just hos er? Kika in på hemsidan, följ facebooksidan hör av er till gänget som arbetar med projektet: Erik, Johanna och Moa.

www.biomfdag.se

https://www.facebook.com/biomfdag/


 den 16 juni 2019

I år hade vi 117 registrerade vandringar och nästan 1 400 personer följde med ut på en vandring under de vilda blommornas dag.
Drygt 120 av de som följde med, passade även på att nappa på vårt erbjudande om att bli medlem i SBF året ut!

Inom kort kommer vi att skicka ut information till alla de ledare som varit med i år, till våra medlemsföreningar samt naturrum och botaniska trädgårdar med lite mer information om årets vandringar och vad som planeras framöver.

Registreringen av 2019 års vandringar öppnar 2 januari.

Föreningskonferensen 2019 16 -17 mars

Föreningskonferensen och årsmötet kommer att vara på Clarion Hotel Gillet den 16-17 mars 2019. Mer information om programmet och om konferensen kommer i SBT nr 6, hemsidan uppdateras kontinuerligt, och alla medlemsföreningar kommer att få en separat inbjudan.

Vi vill passa på att tipsa om att redan nu börja fundera på om det är någon fråga ni vill ställa till styrelsen, eller om det är något ni önskar att SBF ska ta tag i.

Förslag och motioner ska vara SBF:s styrelse till handa senast den 2: januari. Motioner och propositioner kommer sedan att publiceras på SBF:s hemsida senast den 15 februari.

Motioner och frågor skickas till: info@svenskbotanik.se eller per post till kansliet.