Blomsterresa till Kreta

Kategori: Nyheter

Svenska Botaniska Föreningen anordnar tillsammans med AviFauna en resa till Kreta 11-18 april nästa år, då orkidéer och vild­tulpaner står i full blom. Resan riktar sig inte bara till erfarna botaniker utan även till nybörjare och andra som är intresserade av Kretas växter, natur och kultur. Reseledare är Caroline Edelstam.

Kreta är en bergig ö med många djupa raviner och flera höga toppar över tvåtusen meter. Öns sedan länge isolerade läge i Medel havet, på skärningspunkten mellan tre kontinenter, har gett upp hov till en rik och varierad flora. Här finns över 1800 kärlväxter, varav cirka tio procent är endemer och inte finns någon annanstans. Kreta är bland annat känt för sina orkidéer, som i april blommar i stor mängd. Här finns också ett urgammalt kulturlandskap med betande flockar av får och getter, vin- och olivodlingar, doftande apelsinlundar och små vitkalkade byar.

Vi gör vandringar i lugn takt längs småvägar och stigar över blommande bergssluttningar, hög platåer i bergen, odlingsterrasser med gamla olivträd, platan och äkta kastanj, genom djupa raviner med klippväggarna fulla av endemer fram till vidsträckta sand- och klippstränder. Ingen vandring är längre än ungefär tio kilometer, men terrängen kan vara både stenig och kuperad.

De första dagarna utgår vi från nordkusten på västra Kreta. Vi vandrar vid Polyrinia och bekantar oss med den typiska medelhavsfloran, besöker Omalosplatån, en högslätt betad av får och getter med anemoner i olika färger, vildtulpaner och en liten källvattensjö, och gör en utflykt till sandstranden vid Falasarna med många intressanta strandarter.

Vi gör en vandring genom den mäktiga Imbros­ravinen där de branta klippstupen smyckas av många Kretaendemer och kommer så fram till sydkusten. Vid Preveli vandrar vi genom det småskaliga odlingslandskapet över lågvuxen frygana ned till palmstranden där den kretensiska dadelpalmen växer. På de orkidérika kullarna ovanför byn Spili botaniserar vi bland kretanycklar, spökyxne, praktofrys, tulpaner, iris och en mängd andra arter.

Boendet blir på två hotell av god klass, de fyra första dagarna i Platanias (18 kilometer väster om Chania) på norra sidan av ön, därefter i Plakias på sydkusten. Picknick-luncherna intas i fält på någon vacker blomrik plats.

Detaljerat program för resan hittar du här:
Program Kreta 2015

Pris: 13 900 kr (10–15 deltagare), enkelrums tillägg 1 900 kr.
I priset ingår flygresa Köpenhamn–Chania t.o.r, lokala transporter (mindre buss med chaufför), del i dubbel rum, frukost och fältlunch varje dag samt tre middagar, inträdesavgifter, reseledare och reserapport med artlista.

Resfakta och utförlig förhandsinformation skickas ut till alla deltagare i god tid före avresa.

I priset ingår ej reseförsäkring (obligatoriskt), övriga måltider, dryck m.m.

Anmälan görs till Avifauna

Bukettanemoner på Omalosplatån.  På bilden ovan syns de orkidérika kullarna ovanför Spili.  Foto: Caroline Edelstam

Bukettanemoner på Omalosplatån.
På bilden ovan syns de orkidérika kullarna ovanför Spili.
Foto: Caroline Edelstam

Hemsida: www.avifauna.se
Tel: 0485-444 40
E-post: avifauna@sofab.se

Efter bekräftelse inbetalas anmälningsavgiften 1500 kr på AviFaunas plusgiro: 55 95 29–3 (bindande).
Ange namn, adress, telefon/mobil, e-post samt resmål.

Deltagarantalet är begränsat, så dröj inte med din anmälan!

Resan är fullbokad, kontakta Avifauna för reservlista

Såväl SBF:s medlemmar som AviFaunas botanikintresserade resenärer är varmt välkomna att delta.

Arrangör: Avifauna
www.avifauna.se

Comments are closed.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.