Botanikdagarna 2014 - Ångermanland

Kategori: Nyheter

Välkomna till Botanikdagarna i Ångermanland!
Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna till

Utsikt från Ringkallen i Nordingrå

Utsikt från Ringkallen i Nordingrå – Foto: Stefan Grundström

Ångermanland 2–6 juli.
Ångermanland är ett av Sveriges större landskap, som sträcker sig från kusten vid Botten­havet ändå upp till förfjällsområdet. Höga kusten med sin dramatiska topografi känner de flesta till liksom Ådalens nipor, men här finns mycket annat intressant att uppleva. Landskapet domineras av stora barrskogar men hyser också stora myrar och mängder av sjöar och vattendrag. Det finns ett ännu levande  odlingslandskap längs Ådalens nedre delar. Botaniska rikområden finns både på kustens grönstenar och på den kalkrika moränen och myrmarken i landskapets västra del. Tre dagsturer utgår från Gålsjö Bruk mitt i landskapet. På turerna kommer vi ibland att erbjuda olika alternativ, ett mera strapatsrikt som kräver starka ben och god kondition och ett alternativ med lägre tempo. På kvällarna blir det föredrag om Ådalens spännande historia och om världsarvet Höga kusten. Ni är välkomna till Gålsjö Bruk på onsdag 2/7 från kl. 17 för samling och registrering.

Viktiga uppgifter.
Datum
2-6 juli 2014
Plats
Gålsjö Bruk
Kostnader
Enkelrum:            5 600:-
Dubbelrum:         4 400:-
Flerbäddsrum:   3 500:-
I alla rum ingår lakan och handduk.
Eget boende:       3 100:-

Observera att vi har väldigt få enkelrum.
Har du behov av enkelrum ange detta i din anmälan, så ska vi göra vårt bästa för att tillmötesgå detta.

Anmälan öppnar 10:e mars

Lite information om resans olika exkursioner

Kustturen. Vi åker till Ringkallen i hjärtat av Höga kusten med sin märkliga blandning av sydbergsväxter och fjällväxter (alternativ: Rot­sidans diabasklippor med bottenhavs­kustens växter). Därefter ett kortare stopp vid Skule­skogens nationalpark och vidare till en mycket intressant lokal för adventivväxter i Husum. Slutligen gör vi en avstickare till den låga kusten vid Salusand. Strandtrav, tuvbräcka, kambräken, glansruta och bottnisk malört är några arter som vi får se under dagen.

Västra turen. Vi inleder morgonen med ett rikkärr på Gideåbergsmyrarna i det kalkrika Edseleområdet, varefter vi besöker en klådrislokal vid Faxälven. På eftermiddagen en lokal för skogsrör och sedan det hävdade och enastående vackra niplandskapet i Resele. Myrstarr, storgröe, kransrams och rysk drakblomma är några andra av turens växter.

Södra turen. En kort visning av dvärgnäckros inleder dagen varpå vi besöker en artrik betad strandäng vid Ångermanälven. Ett kortstopp vid en intressant vägkantslokal följs på eftermiddagen av en längre tur till Västeråsens naturreservat med fina ängsmarker. För dem som vill gå lite längre lockar en långskäggslokal strax intill. Ävjepilört, låsbräkenarter och fältgentiana är några av besöksmålens växter.

Boende. Gålsjö Bruk är ett f.d. järnbruk beläget mellan Sollefteå och Örnsköldsvik (www.galsjobruk.com). På grund av den historiska miljön finns tyvärr inte toalett och dusch på rummen, de finns dock i nära anslutning. Vi kan erbjuda hämtning från Resecentrum i Kramfors (40 km bort) eller från Höga Kusten Airport (25 km).

Anmälan Anmälan är bindande och görs antingen via formuläret som finns till höger eller per telefon (018-471 28 91) från och med den 10 mars. Vid telefonanmälan ange: namn, adress, telefon och e-postadress. Anmäler du flera personer, ange vem som ska betala. Sista anmälningsdag är 24 mars.

Förfrågningar.
Kontakta Maria Redin på SBF:s kansli
Tel: 018-471 28  91,
E-post: info@svenskbotanik.se

eller Stefan Grundström
Tel: 070-42 00 211
E-post: stefan.grundstrom@svenskbotanik.se

Resevillkor
Här finner du våra resevillkor

Försäkra dig inför resan
Våra resor arrangeras helt i egen regi. Föreningen har ingen försäkring som täcker kostnader om någon deltagare tvingas lämna återbud. Givetvis försöker vi om det är möjligt att avboka boende etc. eller få in en reserv. Bara om detta är möjligt kan delar av kostnaden återbetalas. Varje deltagare måste själv se över sitt försäkringsbehov. Förutom reseförsäkring så har många försäkringsbolag också en tilläggförsäkring där avbeställningsskydd ingår.

Comments are closed.