Gotlands orkidéer - för nybörjare

Gotland är vårt orkidérikaste landskap, åtminstone om man ser till antalet arter. Ta chansen att få vandra bland nycklar och skogsliljor på vår resa till blommornas ö!

Ett gotlandskt änge med myriader av brudsporrar och äkta höskallra.
Foto: Jörgen Petersson

Den 8–11 juni 2017 bjuder SBF i samarbete med Gotlands Botaniska Förening in till en botanisk resa genom ett försommarvackert Gotland. Du som är ung i botanikämnet eller känner dig som nybörjare är välkommen. Allt sker i lugn takt utan krav på förkunskaper och mycket annat än orkidéer visas naturligtvis upp. Besöksmålen är lättillgängliga men stövlar eller grövre kängor rekommenderas liksom givetvis regnkläder och en extra tröja, det kan vara svalt vid den här årstiden.

Guider är företrädare för Gotlands Botaniska Förening under ledning av Jörgen Petersson.

Gotlänningarna gav 2015 ut sin efterlängtade Gotlands Flora i två band och sedan tidigare finns boken om de botaniska besöksmålen Got- lands Flora – en guide. Båda böckerna finns att beställa på SBF:s hemsida.

Besöksmålen under de tre försommardagarna innefattar ängen, lövlundar, stränder och rikkärr och mycket mera. Platser som troligen kommer att besökas är Prästänget och Bendes strand- änge i Anga, Liste ängar i Norrlanda, Alvena lindaräng i Vallstena, Närsholm, Klinteberget och kanske Krakvät i Hablingbo om kärrnycklarna har börjat blomma. Bland övriga orkidéer kan vi räkna med att få se Sankt Pers nycklar, alpnycklar, johannesnycklar, brudsporre, krutbrännare, vit och stor skogslilja, flugblomster, nattvioler och kanske någon sent blommande Adam och Eva eller göknyckel. I övrigt är fältvedel, toppjungfrulin, svensk ögontröst, blodtopp, luktvicker och majviva några av arterna som visas upp.

Ankomst torsdag 8 juni på eftermiddagen eller kvällen och avresa söndag eftermiddag den 11 juni. Resan till Gotland får ni ordna med själva, det finns färja och flyg att välja på. För färjeturer, se destinationgotland.se. Boendet är på Brukshotellet i Roma och det går bussar från Visby till Roma som tar ca 20 minuter. Vi kan ordna med hemfärden på söndagen från Roma till Visby.

Vi exkurerar mellan 8 och 17 på dagarna och har med fältlunch och fika och åker gemensamt i en halvstor buss. Frukosten serveras på hotellet medan middagen troligen blir på en lokal restau- rang i närheten. Ta med egen termos för kaffe eller te under dagarna.

Priset är 3400 kr per person och inkluderar boende i dubbelrum och alla måltider. I priset ingår städning, sängkläder och handdukar. Toalett och dusch finns i korridoren utanför rummen.

Tillägg för boende i enkelrum är 100 kr per natt, antalet enkelrum är dock begränsat.

 

Anmälan är bindande och görs antingen via länken till höger eller per telefon (018-471 28 91) fr.o.m. 17 mars.

Johannesnycklar
Foto: Jörgen Petersson

Antalet platser är max 24 och vid färre än 16 deltagare ställer vi in resan. Vid anmälan per telefon ange: namn, adress, telefon och e-postadress. Ange om ni har särskilda önskemål om kosten.

Frågor ställs till Jörgen Petersson 070-65582 05 eller Stefan Grundström på 070-420 02 11.