Irland 2017

Botanikresa till Irland

I slutet av maj 2017 arrangerar SBF en botanik- och vandringsresa till Irland. Följ med till den gröna ön med vår reseledare Peter Ståhl.

På Irlands västkust finns hela den milda atlantkustens spännande flora av arter från havsstränder, ljunghedar och saltstänkta klippor. Värmeälskande inslag från Medelhavet och bergsväxter från Alperna kan hittas bara ett stenkast från havet. Purpurljung, skogslysing, jordviva, irlandstörel Euphorbia hyberna, storblommig tätört Pinguicula grandiflora, navelört Umbilicus rupestris och saltmärke Crithmum maritimum är några exempel. I det humida klimatet finns också gott om ormbunkar som vi inte är vana att se i Sverige. Hit hör havsbräken, glansbräken, mjältbräken och hinn­bräknar.

Stora delar av Irland täcks av kalksten. Mest känt är Burrenområdet – ett säreget karstlandskap av stor skönhet och särpräglad flora. Regnvatten dräneras ner mellan kalkstens­plattorna och vidare i underjordiska kalkstensgrottor. I karstspringorna prunkar blodnäva, äkta kaprifol och lundgamander, tillsammans med murruta, hjorttunga och venushår Adiantum capillus-veneris, och på gräsklädda stenhällar breder mattor av fjällsippa ut sig tillsammans med ölandssolvända och vårgentiana Gentiana verna. Här finns också en rik orkidéflora. Burren är en urgammal kulturbyggd rik på fornlämningar från stenåldern och vackra medeltida stenkyrkor med keltiska kors.

Norr om Burren ligger Connemara med kalkfattiga hedar, mossar och många sjöar, i skarp kontrast till landskapet i Burren. Här finns flera ljungarter, till exempel den vackra irländska ljungen Daboecia cantabrica och ullknapps­växten Eriocaulon aquaticum, vars släktingar bara återfinns på den amerikanska kontinenten

Resrutt: Vi börjar resan i grevskapet Kerry där det finns spännande så kallade lusitanska växter som kerry­lilja Simethis mattiazzii, skedbräcka Saxifraga spathularis och smultronträd Arbutus unedo. Här bor vi tre nätter på Beara­halvön som skjuter ut i Atlanten. Vi besöker en mossklädd atlantisk ekskog av berg­ek och järnek med murgröna slingrande upp för stammarna. Om möjligt besöker vi Skellig rocks som hyser en av Europas största kolonier med havssulor.

Botanisering i Molls gap.

Nästa anhalt blir Connemara där vi bor två nätter. Vita sandstränder breder ut sig mellan låga klipphällar och i hagarna betar Connemara­hästar. Vid bekantar oss med floran i området och hoppas hitta krypmire och portugisisk tätört Pinguicula lusitanica.

Slutligen når vi Burren där vi stannar resten av resan. Vi gör två vandringar över karstlandskapet med medhavd lunch. Vi vandrar i lugnt tempo men terrängen är delvis krävande.

En dag planerar vi ett besök på en av de vackra Arranöarna som kan liknas vid stora kalkstensplattor med branta klintkuster. Här kan vi dessutom få se både valar och havsfåglar från båten.

Vandringarna blir 5–12 km långa. Man bör ha fältvana och kunna ta sig fram i obanad terräng.

Boendet blir familjärt på bed and breakfast eller mindre hotell. Rummen är av god standard men tillgången på enkelrum kan vara begränsad. Vi får rejäl frukost så vi står oss väl fram till lunchen som vi oftast äter i naturen.

Tid: 22–31 maj 2017 (10 dagar)

Deltagarantal: 12–15 personer.

Pris: 15 500 kr. Priset inkluderar guidning, resor på plats och boende (tillägg för enkelrum 2100 kr) inklusive frukost och picknicklunch. Flyg till Dublin bokar man själv.

Definitiv anmälan görs fr.o.m. 20 december via länken till höger.
Medlemsavgiften skall vara betald vid anmälan.
Frågor ställs till Peter Ståhl peter.b.stahl@gmail.com 

Resan är fullbokad