Möt våren i Monti Sibillini, Italien!

Kategori: Nyheter

Svenska Botaniska Föreningen anordnar tillsammans med AviFauna en resa till Monti Sibillini i Italien.
10–17 maj.
Reseledare är Caroline Edelstam.
Denna pion­järresa till centrala Apenninerna riktar sig till dig som främst är intresserad av växter och botanik, men vandring och i viss mån den lokala matkulturen ingår också i programmet.

Monti Sibillini är ett vackert och varierat bergs­område mitt på den italienska halvön. Många bergstoppar når över 2000 meter. Högslätter med doliner och slukhål, rasbranter och bergs­klyftor bidrar till dramatiken och skönheten i landskapet.

På bergssluttningarna växer lövskogar som hör till de äldsta i Europa, med mossbelupna gamla hamlade bokar och andra jätteträd. Där­emellan breder kilometervis med blomsterrika ängar och betesmarker ut sig. I Monti Sibillini, som också är nationalpark, finns ca 1800 kärlväxter med såväl medelhavsvegetation som alpina arter och lokala endemer.

Naturen och människan har i detta urgamla kulturlandskap samverkat under årtusenden. Den traditionella herdekulturen lever kvar med betande flockar av får och getter, vaktade av någon herde med sina hundar. Både varg och björn finns i de omgivande skogarna och inte sällan ser man kungsörn.

I de medeltida bergsbyarna i Monti Sibillini håller man fast vid gamla mattraditioner. Lokala varianter av pecorino, salami, prosciutto och inte minst tryffel, hör till områdets specialiteter.

De första dagarna tillbringar vi i norra delen av nationalparken som ligger i regionen Marche. Vi botaniserar i de blomsterrika ängsmarkerna vid Prati di Ragnolo med Adam och Eva i mängd, violer, gullviva och vårgentiana. Vid Santuario di Macereto är orkidérikedomen stor med arter som Sankt Pers nycklar, stornycklar, spindelofrys och tätyxne. Uppe på Monte Coglia finns en mäktig bokskog med både idegran och järnek.

Nästa anhalt blir Montefortino på den östra sidan av kalkstensmassivet. Vi gör en vandring i Gole dell’Infernaccio, en imponerande bergs­klyfta med branta klippväggar som reser sig högt ovanför floden Tenna. Stigen letar sig genom den trånga klyftan och följer första biten en porlande bäck innan det öppnar sig mot den inbjudande dalgången med betade gräsmarker och lövskogar.

Vi avslutar i Umbrien och den kanske mest kända delen av Monti Sibillini, högplatån Pian Grande di Castelluccio som ligger ungefär 1350 m.ö.h. Här odlas linser på små åkrar som också är mycket rika på ogräs. Den stora högslätten omges av vidsträckta betesmarker och branta bergssluttningar. Pärlhyacint, krokus, blåstjärnor, snödroppar och nunneörter, lik­som späd klocklilja Fritillaria montana och den endemiska violen Viola eugeniae, hör till den rika vårblomningen. Vi gör en vandring genom dalgången Val Canatra där stigen kantas av gamla bokskogar och vi med lite tur kan få se den sällsynta bergpionen Paeonia officinalis.

Innan vi lämnar Monti Sibillini hinner vi med ett besök i den ringmursomgärdade lilla staden Nor­cia med flera medeltida kyrkor och byggnader, lokala matvarubutiker ”Norcineria” m.m.

Vandringarnas längd och kuperingsgrad varierar men ingen är längre än 11–12 km.

Boendet blir på tre olika så kallade ”agriturismo”, ombyggda och moderniserade lantgårdar. Rummen är av god standard, oftast med eget badrum. Stor omsorg läggs vid maten och middagarna lagas mest på lokala råvaror. Luncherna intas i fält.

Högplatån Pian Grande med Viola eugeniae och Monte Vettore (2 476 meter över havet) i bakgrunden. Foto: Caroline Edelstam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tid: 10–17 maj 2015
Pris: 15 800 kr. (10–15 delt.).
Enkelrumstillägg: 1000 kr.

Flygresa sker från Stockholm Arlanda till Rom Fiu­micino.
I priset ingår flygresa, lokala transporter (minibuss eller bilar), del i dubbelrum, helpension, svensk reseledare, extrachaufför från AviFauna, någon dag lokal naturguide, utförlig förhandsinformation, reserapport med artlista.
I priset ingår ej reseförsäkring (obligatoriskt), dryck m.m.

Anmälan: Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften
1 500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna (tel. 0485-444 40, avifauna@sofab.se).

Länk till resan hos Avifauna.

Comments are closed.