Skip to main content

Syren

Syringa vulgaris

Syringa vulgaris

Syren

Syren, eller Syringa vulgaris, är en blommande buske som tillhör familjen olivväxter (Oleaceae). Den är uppskattad för sina vackra och väldoftande blommor, och är en vanlig syn i trädgårdar och parker.

Syrenens blommor är små, med en rörformad bas som mynnar i ett plattat bräm, och sitter i stora, konformade blomställningar, som kan vara upp till 20 centimeter långa. Blommorna kan vara vita, rosa, lila eller blå och har en stark, söt doft. Syren blommar vanligtvis i maj till juni.

Bladen är hjärtformade till ovala, med en mörkgrön färg. De är enkla, hela och motsatta, och kan bli upp till 12 centimeter långa.

Stammarna är upprätta och kan bli träiga med åldern. Barken är gråbrun och något sprucken på äldre grenar. Syrenbusken kan bli upp till 4 meter hög och lika bred, beroende på växtplats och skötsel.

Syren kan sprida sig effektivt genom rotskott. Spridning med frön är mer ovanligt, men har noterats upp till Mälardalsområdet.

Syren trivs bäst på soliga platser med väldränerad, näringsrik jord. Den är tålig mot olika jordtyper, men föredrar lätt alkalisk jord. Syrenen är en uthållig trädgårdsväxt som ofta lever kvar på övergivna gårdar och ödetomter. Den kan också spridas med trädgårdsavfall men är inte invasiv.

 

Banner: Canva, Illustration: Pierre Joseph Redouté 1759-1840