Du är varmt välkommen till Botanikdagarna i Blekinge 25–29 juni.
Det är Föreningen Blekinges Flora som står värd för arrangemanget. Vi kommer att bo på anrika Ronneby Brunn där man kunnat ”dricka brunn” och återhämta sig från livets vedermödor. Hotellet ligger i anslutning till en vacker park med många historiska byggnader.
Under de tre exkursionsdagarna kommer vi att visa upp landskapets speciella växter och naturmiljöer. En dag tar vi oss österut, en dag rör vi oss centralt i landskapet och en dag tar vi oss västerut.
Vi kommer besöka en skogsmark på Ryssberget där det växer bergbräken Thelypteris limbosperma och en havsstrandäng söder om Ronneby där det växer smalstäkra Oenanthe lachenalii, klöverärt Lotus maritimus och rödsäv Blysmus rufus. I en sandig åker på Senoren kommer vi att titta på klubbfibbla Arnoseris minima och åkersyska Stachys arvensis. Torrbackar på Sturkö kommer bjuda på dvärgjohannesört Hypericum humifusum, ekorrsvingel Vulpia bromoides och vittåtel Aira caryophyllea.
Vi kommer att besöka ett före detta grustag utanför Jämjö som avsatts som naturreservat eftersom här finns sällsynta, ettåriga växtarter som huvudtåg Juncus capitatus, dvärglin Radiola linoides och knutört Lysimachia minima. Grustaget har varit på väg att växa igen men genom föreningens försorg har en röjning genomförts under hösten.
Vi kommer även visa andra grustag med växtarter som glimmerört Illecebrum verticillatum, strandlummer Lycopodiella inundata och dvärgserradella Ornithopus perpusillus. Vid Lyckeby kommer vi visa upp förvildade arter och arter kvarstående från tidigare odling, bland annat rotkörvel Chaerophyllum bulbosum, kritsuga Ajuga genevensis och knölstäkra Oenanthe pimpinelloides.
Det här är några av de platser vi kommer besöka och växter vi kommer titta på. För dig som vill så kommer vi att demonstrera en del björnbärsarter – det finns en hel del sådana i landskapet. Men det går bra att blunda för dem om du hellre vill fokusera på annat. Några lavar tittar vi också på.