Skip to main content

Hedersmedlem

Berit Berglund

Berit Berglund

På föreningens årsmöte 2023-03-25 valdes Berit Berglund till ny hedersmedlem i Svenska Botaniska Föreningen

Berit har bland annat i radions Naturmorgon tillsammans med Joakim Lindvall gjort 11 inslag som
heter ”Berits blommor” som hela tiden finns till lyssning t ex här: https://sverigesradio.se/grupp/24100.
”En blomma per avsnitt, tips om hur du känner igen dem, och minst en blommig berättelse varje gång” som det står i presentationen.

När blåklockan blev utsedd till vår nationalblomma deltog hon i Naturmorgon och beskrev på sitt levande sätt den vackra blomman. Hon intresserade sig också för det ”material” den blå klockan består av som så väl skyddar humlan från regnet, och att blåklockan inte ens ”blir blöt”. Hon skulle vilja att den fick vara med på en vetenskaplig undersökning om ytbehandling för att förstå hur den kan vara så oberörd av mycket regn. Hon visar att även vi har här, och inte bara i en regnskog långt bort, växter och material som är väl värda att undersöka och uppskatta. Hon har ett nydanande sätt att beskriva blommor och natur på. 1:17 in i det här programmet hör vi hennes beskrivning av blåklockan: https://sverigesradio.se/avsnitt/1668465

”Aldrig en skrynkla, kan dingla med klockorna.. uthållig, smäcker, inte behöver vara stor och stark och axelbred. Hon skryter inte ens, hon bara gör det..”

Berit Berglund, om blåklockan

Även när hon deltog i årets Naturmorgon som handlade om trädet asp var hon lika nydanande. På nyårsafton när det var sammandrag om intressanta inslag under året i radioprogrammet Naturmorgon i P1 undrade Naturmorgons reporter om inte hennes beskrivning av hur aspen åstadkommer ljudet med sitt ”virvelknippe” borde vara med bland årets nyord. 28 minuter in i det här programmet kan ni höra Berits beskrivning av hur hon undersökt hur ljudet åstadkoms:
https://sverigesradio.se/artikel/hojdpunkter-fran-naturmorgonaret-2022

Det här är hur människor i hela Sverige kan ta del av hennes kunskaper, men hon har ju gjort mycket genom åren här i Gävleborg.

Hon har varit med i Gävleborgs Botaniska Sällskap sedan starten för 40 år sen. Vid jubiléet i fjol bidrog hon och visade bilder och berättade på sitt speciella sätt om olika upplevelser vid utflykter och inventeringar genom åren.

Hon har också varit mycket aktiv i tillkomsten både av Gästriklands och Hälsinglands flora. Det var hon om tänkte ut hur vi skulle marknadsföra floran och ordnade så att vi hade utställning på Bollnäs museum under tillkomsten av Hälsinglands flora, för att skapa förväntan. Naturligtvis var utställningen prydd med mycket levande vilda blommor.

De senaste två åren har hon ordnat ”Blomsterfest” på Häckelsängs fäbodar för annars inte så initierade när det gäller blomster

Foto: Joakim Lindvall