I Lagerbergs Vilda växter i Norden från 1957 kan man läsa följande om fältgentianan Gentianella campestris: ”I Sverige träffas den, i stort sett allmänt, upp till norra Jämtland och Ångermanland. I vissa områden är den dock sparsam, så t ex på Öland; på Gotland tycks den helt saknas”. Nuförtiden är fältgentianan däremot inte längre någon vanlig växt. I senaste Rödlistan från ArtDatabanken klassas den som sårbar, och anges som försvunnen från Skåne, Blekinge, Öland och Norrbotten. Kanske det visar sig att fältgentianan måste graderas upp ytterligare en
hotkategori i nästa Rödlista. Vi är tacksamma för alla uppgifter om fältgentianan, nya som gamla, som kan belysa hur arten förmår klara sig idag då landskapsföränd ringarna stadigt rullar på, med nya nedläggningar av jordbruk varje månad runt om i Sverige. Skriv därför ut och fyll i den rapportblankett som finns på vår hemsida eller ring och beställ den av Linda på vårt kansli .
Notera blomningstid i era rapporter och försök också ange vilken eller vilka av de tre varieteterna som beskrivs i bildtexten som finns på varje lokal. Precis som för mosippan kommer vi att publicera resultaten i SBT.