Skip to main content

De vilda blommornas dag

16:e juni 2024

De vilda blommornas dag

De vilda blommornas dag är Sveriges, och Nordens, mest omfattande officiella blomstervandring.

Under en och samma dag går tusentals människor på blomstervandringar och andra blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark och samt de därtill hörande Färöarna och Grönland. Denna dag ges människor möjlighet att gå ut på blomstervandring, där vi tittar på och lär oss om våra vilda växter och upplever naturen i vår närhet.

De vilda blommornas dag startade i Danmark i slutet av 1980-talet och 2002 anslöt sig både Sverige och Norge till evenemanget som idag är ett samnordiskt arrangemang mellan de nationella botaniska föreningarna.
Ända sedan starten i Sverige, den 9 juni 2002, står Svenska Botaniska Föreningen (SBF) som huvudarrangör.  SBF samverkar med regionala och lokala föreningar, organisationer, och enskilda botanister i hela vårt avlånga land för att det ska finnas vandringar i hela landet.

Kunniga ledare berättar hur man känner igen olika växter och i vilka miljöer man träffar på dem. Vårt land har stor utsträckning i nord-sydlig riktning, vilket innebär att man i södra Sverige kommer att njuta av en frodig försommarflora medan det är de tidiga vårväxterna man söker upp i de nordligaste delarna av landet.

De vilda blommornas dag sker en söndag i juni varje år, och tillägnas Nordens vilda flora.

Syftet med De Vilda Blommornas Dag är att bjuda in människor till vandringar i blommornas värld, så att vi tillsammans kan uppleva, njuta och bekanta oss med den mångfald av vilda växter som finns i vår närhet. På så vis kan vi skapa ett större intresse för vår flora och lyfta fram botaniken.

Kom som du är!
Tag gärna med fika och kläder efter väder. Inga förkunskaper är nödvändiga, det kostar inget att delta.

Foto: Banner – Sara Beckman, Klöver – Istock/filmfoto