Köp och leveransvillkor

Allmänt
Svenska Botaniska föreningen säljer böcker och varor till privatpersoner och företag inom hela världen.

För att handla hos oss måste du vara myndig.

Vi reserverar oss för eventuella fel i artikelinformationen och förbehåller oss rätten till prisändringar utan föregående avisering.

Genomförd beställning innebär att du godkänner våra köp- och leveransvillkor och samtycker till att namn, personnummer,  adress och organisationsnummer (endast företag som betalar med faktura) registreras i vårt kundregister.
Se mer information under rubriken kunduppgifter.

Beställning
Beställning görs vis Svenska Botaniska Föreningens hemsida. Om du får problem är du välkommen att skicka e-post eller ringa till oss, så hjälper vi dig. En beställning via internet är genomförd när du erhållit en orderbekräftelse från oss. Vi garanterar dock inte att vi kan leverera alla artiklar du har beställt.

Priser och betalning inom Sverige

Priser på våra varor anges i svenska kronor, inklusive moms. Momsen är 0% för föreningsartiklar, 6% för böcker och 25% för övriga varor.

Svenska Botaniska Föreningen förbehåller sig rätten att ändra priserna på hemsidan utan föregående avisering.

Betalningsalternativ:

Kortbetalning via Paypal
Kortbetalning med Mastercard, Visa, samt banköverföring från Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Danske Bank.

Faktura
Vid betalning av faktura tillkommer en fakturakostnad på 45 kr.
Betaltid: 10-30 dagar beroende på köp.
Fakturan kan skickas digitalt via e-post eller analogt via brev.

Förseningsavgift vid fakturabetalning
Vid försent inbetald faktura tillkommer påminnelseavgift på 60 kr + aktuell dröjsmålsränta (Riksbankens referensränta + 8%.

Information om ångerrätt
Enligt Distans- och hemförsäljningslagen har Du som konsument (detta gäller ej företag) rätt att frånträda
avtalet genom att meddela oss detta inom 14 dagar från mottagandet av varan. För att Du skall kunna
nyttja din ångerrätt måste Du returnera varan i oskadat skick, i originalförpackning. Vid nyttjande av
ångerrätten är det Du som står för returkostnaden.

Export

Priser vid export
Priser på våra varor anges i svenska kronor och inklusive moms. Momsen är 0% för föreningsartiklar, 6% för böcker och 25% för övriga varor.

Företag inom EU med VAT-nummer
Företag inom EU med VAT-nummer måste ange detta i beställningen, för att vi ska kunna återkomma med aktuellt pris exklusive moms.

Export utanför EU
Priset exklusive moms visas i kassan.

Fraktkostnader vid export
Kostnaden för internationell frakt måste beräknas vid varje beställning och vi återkommer med prisuppgift för frakten, vilken kunden får godkänna innan beställningen behandlas.

Betalning vid Export
Alla Exportbeställningar skall betalas med kort eller förskottsfaktura.
Vid betalning med förskottsfaktura tillkommer en kostnad om 80:- utöver fakturaavgiften om 45:-

Svenska Botaniska Föreningen kommer att skicka ut en betalningsavisering via Paypal (kortbetalning) eller en förskottsfaktura till kunden efter att den har godkänt fraktkostnaden.

Leverans av beställda varor efter att Svenska Botaniska Föreningen har mottagit betalning för ordern.

Leverans

Leveranskostnad
Frakten är viktbaserad och beroende på frakt leverantörens prissättning och drivmedelstilläg.
Svenska Botaniska Föreningen förbehåller sig rätten att justera fraktpriser på hemsidan utan föregående avisering.

Leveranstid
Behandlingstiden på hemsidan är förväntad och vi garanterar inte att varorna skickas från oss inom angivna antalet vardagar, då oförutsedda förseningar kan uppstå. Tiden som anges gäller inom hur många arbetsdagar beställningen förväntas skickas från oss. Till detta tillkommer leveranstiden till dig.

Försening
Eftersom Svenska Botaniska Föreningens lager inte finns på samma ort som kansliet, kan det ibland hända att boken är slut på kansliet och att det då tar några extra dagar innan böckerna kan skickas.

Det kan även uppstå oförutsedda förseningar hos de fraktbolag vi använder för leverans till våra kunder. Vi kan alltså inte garantera att din beställning kommer fram en viss dag. Vi kan inte heller ersätta dig vid eventuell försening. Leveransproblem vi känner till får du information om via e-post.

Leveranser upp till 500g  sker med Posten Meddelande.
Leveranser över 500g sker med DHL.

Till vissa delar av Norrland och till Gotland levererar Posten och DHL med en dags fördröjning. Denna är inte inräknad i den beräknade leveranstid vi anger på hemsidan. Detta rör till exempel vissa orter med postnummer som börjar på 62 samt 89-98.

Ej uthämtade leveranser
Ej hämtade varor returneras till oss. För alla paket som inte löses ut förbehåller Svenska Botaniska Föreningen sig rätten att debitera dig kostnader för frakt, returfrakt, samt hanteringsavgift, den senare för närvarande 150:-. Svenska Botaniska Föreningen kommer att vid ett ej uthämtad leverans, betald med kort att dra av ovanstående kostnader innan beställningens återstående belopp återbetalas till det kort som kunden gjort betalningen med. Är leveransen skickad mot faktura, kommer en extra faktura att skickas på ovanstående belopp.

Kunduppgifter/Medlemsuppgifter

För att handla hos oss måste du ange uppgifter i samtliga fält som är obligatoriska vid kund/medlemsregistreringen. Om vi inte har din e-postadress kan vi inte skicka någon orderbekräftelse och vi kan inte meddela dig om kända leveransförseningar eller om någon del av din beställning ej kan levereras. Varje gång du lägger en ny beställning hos oss ska du kontrollera att de angivna adressuppgifterna är aktuella. 

Svenska Botaniska Föreningen lagrar dina namn och adressuppgifter och andra kontaktuppgifter. Dessutom behandlas uppgifter om dina inköp, sammanlagt belopp och antal produkter.

Uppgifterna används av Svenska Botaniska Föreningen för två ändamål;

  • Fullgöra kundrelationens ömsesidiga rättigheter och förpliktelser (betalning och leverans av produkter, m.m)
  • Utgöra underlag för information.

Information med stöd av uppgifterna i registret kan överföras till dig via post, e-post och sms av Svenska Botaniska Föreningen. Uppgifterna i registret tillhör Svenska Botaniska Föreningen och lämnas aldrig ut till andra intressenter.

Personuppgifter sparas under den tid de äger aktualitet och under den tid du har en pågående relation med Svenska Botaniska Föreningen.

Vill du ändra eller ta bort dina kunduppgifter efter avslutat köp kontakta oss skriftligen via post eller e-post så att vi kan ändra eller ta bort dina uppgifter. Vid borttagning avslutas kundrelationen mellan köpare och Svenska Botaniska Föreningen.

Medlemsinformation och medlemsavgifter

Svenska Botaniska Föreningen komunicerar i första hand via e-post. I de fall e-postmeddelanden inte fungerar används telefonummer eller postadress för kommunikation till kunder/medlemmar. Vill du som medlem få uppgifterna om din medlemavgift med vanlig post kontakta Svenska Botaniska Föreningens kansli, så ordnar vi med pappersavi.

Ångerrätt

Full ångerrätt gäller inom fjorton dagar från det att du mottagit varan, förutsatt att varan är i nyskick.
I ditt meddelande till oss måste det klart framgå att du ångrar dig. Gäller endast för privatpersoner.

Tillsammans med de varor som returneras är det viktigt att du bifogar en kopia på din följesedel eller ett brev där ditt namn, din adress och ditt ordernummer står så att vi vet vad returen gäller. Observera att ångerrätten inte gäller nedladdade e-böcker, program eller digitala dokument och mp 3-böcker, då dessa pga. sin beskaffenhet inte kan återlämnas.

När du utnyttjat din ångerrätt:
Du är skyldig att hålla varan i lika gott skick som när du fick den. Du får inte använda den, men naturligtvis försiktigt undersöka den. Om varan skadas eller kommer bort på grund av att du är vårdslös förlorar du ångerrätten.

Kostnaden för att skicka tillbaka ditt ångrade köp betalar du som kund. Eventuell återbetalning sker senast 30 dagar efter vi har mottagit den reklamerade varan.

Reklamation

Vid reklamation av skadad eller defekt vara, kontakta oss via e-post eller telefon.
(Aktuella kontaktuppgifter finner du på vår hemsida.)

Returnerade varor sänds till:

Svenska Botaniska Föreningen
Kungsängens gård 206
753 23 Uppsala