Skip to main content

Guldluppen 2023 tilldelas

Mats Karström

Guldluppen tilldelas personer eller organisationer som aktivt och engagerat sprider kunskap om den svenska floran, eller som arbetar för att vårda eller skydda miljöer med värdefull växtlighet.

Mats Karström

Half image - Guldluppen 2023_Foto Peter Ståhl

Mora Aronsson(tv) överlämnar Guldluppen 2023 till Mats Karström (th). Foto – Peter Ståhl

Mats Karström har tilldelats Svenska Botaniska Föreningens Guldlupp för 2023.
Efter många försök att överraska lyckades föreningen locka honom till botanikdagarna i Västerbotten. SBFs ordförande Mora Aronsson fick här nöjet att delge Mats utnämningen och överlämna guldluppen.

Motivering:
Mats Karström är den store pionjären för bevarandet av de sista värdefulla naturskogarna i Sverige. Han var med och bildade 1986 gruppen Steget Före som med sin pedagogiska inventeringsmetodik inspirerat tusentals naturvårdare att skydda värdefulla gammelskogar. Mats och Steget Före-gruppen har även fått skydd av stora områden med gamla naturskogar i Jokkmokk. Han betonar särskilt vikten av artkunskap inom naturvården. Mats har som tidigare ledamot av rödlistekommittén för lavar och under senare år som ledamot av svampkommittén bidragit till att rödlistan blivit ett effektivt verktyg inom naturvården. Hans värdepyramider för skyddsvärd skog har fått stort genomslag. Mats är en värdig mottagare av Guldluppen 2023.

Se utdelningen här

Foto: Banner: Beteslandskap – Peter Vahlersvik, iStock;