Skip to main content

Medborgarforskning

Försommarkollen

Försommarkollen

I Försommarkollen vill vi veta hur långt försommaren kommit på Världsmiljödagen och Nationaldagen (5-6 juni). Vi vill veta hur det ser ut i hela landet, därför behöver vi din hjälp!

Svenska Botaniska Föreningen vill tillsammans med forskare ta reda på hur snabbt våren utvecklas över landet.

Allmänheten uppmanas att gå ut under Världsmiljödagen och Nationaldalgen (5-6 juni) och kolla upp en handfull försommartecken och sedan rapportera in dessa till Försommarkollen.

”Försommarkollen” behöver din hjälp för att vi ska få veta hur det ser ut i hela landet. Vi har valt ut några vanliga försommarväxter. Kolla hur långt de kommit hos dig! Vi vill att du skickar in även om de inte har kommit igång än.

Växternas blomstart varierar ofta mycket mellan åren. Med ”Försommarkollen” kan vi tillsammans studera hur mycket det skiljer år från år. Dessutom påverkar klimatförändringen växtsäsongen: att vårtecknen kommer tidigare och växtsäsongen förlängs är kanske den tydligaste effekten av klimatförändringen i naturen. ”Försommarkollen” kommer att bidra till att mäta hur stor denna effekt är.

Med ”Försommarkollen” vill vi uppmärksamma en av naturens viktigaste egenskaper – växtsäsongen – och att den förändras med klimatförändringen. I förlängningen hoppas vi också att du som är naturintresserad ska lära dig mer om din närnatur under olika årstider.

Försommarkollens växter

Resultat från tidigare Försommarkollar

Foto: Liten blåklocka – Istock/ITkach,  Hägg – Daniel Ballmer, Wikimedia Creative Commons, Illustrationer ur C.A.M Lindmans Nordens flora