Vi befinner oss på Allégården i Kastlösa som ligger på Ölands sydvästra del. Allégården kommer att fungera som basläger för Botanikdagarna i år. Här bor det hundra botanister som har kommit hit för att ta del av Ölands unika flora. Mellan den 29 juni och 3 juli ska kunniga guider från Ölands Botaniska Förening visa upp den ena arten mer exklusiv än den andra. På kvällarna kommer vi att samlas på Allégården för gemensam middag. Det är många som längtat efter att få träffa andra intresserade efter pandemin. För mig som är med på Botanikdagarna för första gången ska det bli en spännande upplevelse.
– Ölands unika växtvärld kan delas upp i tre olika områden, berättar Ulla-Britt Andersson som är vår ciceron från Ölands Botaniska Förening. Det första området känner många till – alvarmarkerna där kalkstenshällar ligger i dagen och där tunna vittringsjordar hyser ovanliga växter som till och med trivs i denna tillsynes extrema miljö. Det andra området kallar ölänningarna för sjömarken. Det syftar till naturbetesmarkerna med mer är två tusen år av beteskontinuitet som ligger mellan åkrar och havet på östra och sydvästra Öland. Där växer flera kustbundna arter som trivs på de öppna strandängarna. De finns som regel inte på andra platser i landskapet. Mittlandet är det tredje området och det ligger norr om Stora alvaret och slutar vid Borgholm i norr. Här finns rika orkidékärr där gulyxne Liparis loeselii är en av juvelerna, och ädellövskogar med alla landets tre almarter i anslutning till husgrunder och stengärdesgårdar.
Under tre dagar ska vi nu bussas ut till olika lokaler. Tempot är högt. Vi får en allmän guidning under bussturen samtidigt som fornborgar och väderkvarnar passerar utanför fönstret.
Ulla-Britt Andersson är en av de guider som tar med oss ut i den öländska naturen. Hon är ordförande i Ölands Botaniska Förening och i den här filmen berättar hon mer om Botanikdagarna på Öland 2022.
Naturreservatet Gynge alvar blir vårt första stopp. Bussen släpper av oss på vägen mellan Resmo och Stenåsa. Solen lyser obarmhärtigt från den klarblå himlen. Det är varmt, närmare trettio grader, när vi börjar vandra ut på det knastertorra alvaret. Ulla-Britt Andersson tar täten med sin gula reflexväst som är förstärkt med en högtalare. Hon pekar ut arter i rask takt, de flesta ganska nervissnade men några förvånansvärt fräscha i torkan. Vi ser bågsvingel Festuca rubra subsp. oelandica och slankstarr Carex flacca, men också intorkade plantor av bergsskrabba Globularia vulgaris, en art som även finns på Gotland men annars har sin närmsta förekomst i Frankrike.
Vi har nu gått flera kilometer på alvaret men eftersom Ulla-Britt ständigt visar upp nya arter känns det inte jobbigt. På en liten grusås hittar vi gott om blommande krissla Pentanema salicinum i skuggan under några enbuskar. I grässvålen sitter det gott om rosetter av slåtterfibbla Hypochaeris maculata. Nedanför lyser kalkgruset grått i solen och luften dallrar i hettan. Men trots värmen finns här välmående plantor av orkidén purpurknipprot Epipactis atrorubens med sina rödlila blommor.
– Det är fascinerande att se den här arten i denna torka. Hur kan de klara av att växa i kalkgruset utan en gnutta vatten, funderar Ulla-Britt samtidigt som hon pekar ut flera plantor av arten för deltagarna. Hela sällskapet vandrar vidare och kommer fram till en vät, en plats där det ibland samlas vatten men som snabbt torkar ut. Här hittar vi den lilla växten dvärgkämpar Plantago tenuiflora, som annars växer som närmast på sydosteuropas slätter, men även kalkkrassing Erucastrum supinum och råttsvans Myosurus minimus.
Efter en kortare busstransport till Möckelmossens parkering vandrar vi ut till kalkkärren i kanten av mossen. Här får vi se strandpryl Plantago uniflora i blomning och, ännu lite längre bort, småtörel Euphorbia exigua. Solen lyser skoningslöst från en klarblå himmel och det känns som en befrielse att gå in i bussen med sin luftkonditionering.