Vinnarna utsedda

I våras utlyste Svenska Botaniska Föreningen en tävling med den då alldeles nya nationalblomman i fokus. Uppdraget var att i valfri teknik avbilda liten blåklocka Campanula rotundifolia. Tävlingsbidragen har bedömts i tre olika kategorier. måleri & teckning, digitala illustrationer och foto.


Hela 291 bidrag har kommit in. Flest i kategorin foto där 208 bidrag lämnades in. I kategorin digitala illustrationer fick vi bara in 24 bidrag, kanske är det inte så många som har anammat den här tekniken än.


Under vintern har en jury haft nöjet att utse tre pristagare i varje kategori. Juryn har i kategorin måleri & teckning bestått av Bo Mossberg och Maj Fagerberg, i foto av Anders Geidermark och Stina Deurell, och i digitala illustrationer av Robert Back och Jan-Åke Winqvist. Sakkunniga botanister i Svenska Botaniska Föreningen har säkerställt att motiven faktiskt utgörs av liten blåklocka. I kategorin målning & teckning kom de båda väl­meriterade konstnärerna Bo Mossberg och Maj Fagerberg snabbt överens om första, andra och tredje plats. Ledamöterna hade var för sig och oberoende av varandra kommit fram till samma bedömning. Juryn ansåg det vara en ära att få vara med och utse tävlingens vinnare.

1:a plats

2:a plats

3:e plats


Vinnare i de tre kategorierna belönas med 5 000 kronor, andrapristagarna med 3 000 kronor och tredjepristagarna 1 000 kronor vardera. De nio pristagarna kommer också få ett års medlemskap i Svenska Botaniska Föreningen.


Under sommaren kommer ett urval av tävlingsbidragen att visas på Linnéträdgården i Uppsala. Utställningen invigs den 11 juni och då sker även prisutdelningen.
Stort grattis till de nio pristagarna! Vi vill också passa på att tacka alla som lämnat bidrag i tävlingen.