Skip to main content

Medborgarforskning

Årets växt

Årets växt 2025
Vanlig tallört, Monotropa hypopitys, och kalktallört, Monotropa hypophegea

Kalktallört-1-Peter-Ståhl-1500-x-1500

Årets växt 2025

Vanlig tallört och kalktallört

Årets växt utses av Svenska Botaniska Föreningen i samarbete med regionala växtintresserade i landet. I år utsågs tallört till årets växt. Vi hoppas att många vill vara med och rapportera in fynd av denna säregna växt så vi får bättre kunskap om tallörternas förekomster.

Tallört är en verklig särling bland skogens växter. Den saknar nämligen både blad och klorofyll. Den lever dessutom mest underjordiskt men visar sig på sensommaren som en blekgul stängel med färglösa blommor. Många har säkert lagt märke till växten i början på bär- och svampsäsongen. Blommorna pollineras av humlor och bildar i samband med fruktsättningen en styv svartnande stängel som står kvar i skogen till nästa säsong. Med lite träning kan man upptäcka stänglarna i princip året runt. Tallörten tillhör familjen ljungväxter och numera skiljer man ut två olika arter – vanlig tallört och kalktallört, som tidigare räknades som underarter.

Half image - Årets växt 2022 Grönpyrola - Christian Fischer Wikimedia

Om Årets växt

Idén bakom Årets växt är att vi under ett år fokuserar på en viss växt, eller ibland några växter. Skälen till valet av växt/växter kan vara att SBF och medlemsföreningarna kan anse att det behövs mer information om arten.

Det kan vara att vi och andra befarar t ex att växten/växterna minskat i frekvens i vissa delar av Sverige. I något fall har vi också uppmärksammat en invasiv växt. En annan anledning kan vara att Årets växt kan stimulera den botanikintresserade allmänheten att ge sig ut i fält och titta och spana med egna ögon. Här är både nybörjare och erfarna botanister är här viktiga.

Tanken är att Årets växt  bland annat ska kunna fungera som en startpunkt. Här räcker det med att man lär sig känna igen en art/några arter ordentligt och lär sig att skilja den/de från närstående arter. Förhoppningsvis leder detta till att man får mersmak och går vidare i botaniken.

Vi hoppas även att Årets växt kan inspirera till gemensamma aktiviteter så som exkursioner kan anordnas, ofta ledda av våra medlemsföreningar – de lokala botaniska föreningarna runt om i landet.

Foto: , Grönpyrola, Pyrola chlorantha.
Christian Fischer, Wikimedia CCASA3.0

Event - News - Årets växt 2012 Kattfot - Caroline Edelstam

Kriterier för Årets växt

  • Växten ska finnas i en stor del av Sverige, alternativt kan man tänka sig en växt i södra Sverige och en annan i norr.
  • Växten ska vara möjlig att identifiera för allmänheten utan specialkunskap i botanik. Lupp ska inte heller behövas.
  • Växten ska helst inte vara rödlistad, eventuellt kan växter i kategorin NT (nära hotad) eller DD(kunskapsbrist) komma i fråga.
  • Växten kan befaras ha en minskande trend i Sverige alternativt att dess växtmiljöer hotas i dagens landskap. Växten behöver inte ha en minskande trend inom hela sitt svenska utbredningsområde.

Tidigare årets växt

Foto: Tallört Peter Ståhl, Brunklöver – Maria van der Wie, Backklöver – Emil V Nilsson,  Kattfot – Caroline Edelstam