Skip to main content

Kurser

Botanikkurs 2022

Under 2022 arrangerade Svenska Botaniska Föreningen en botanikkurs under våren. Kursen bestod av 5 digitala träffar, samt en praktisk träff med en regional/lokal botanisk förening i landet.

Under kursen 2022 lärde vi ut hur det går att känna igen växter och tränar på att ta reda på vad det är för okänd växt som dyker upp. Dessutom gick kursledaren igenom växternas ekologi, Sveriges växtvärld i stort samt hur man kan arbeta med inventeringar och/eller floraväkteri. Vi går även igenom hur man använder en lupp på bästa sätt, att den öppnar en ny värld och gör det mycket lättare att ta reda på vad det är för växt som dyker upp.

Kursmaterial

I kursen ingick boken: Upptäck blommornas värld

I boken kan läsaren bekanta sig med växtfamiljerna, lära sig grunderna i artbestämning, få kunskap om olika växtmiljöer och få en inblick i de botaniska föreningarnas trevliga värld. Det finns också texter om läkeväxter, floraskydd, fridlysta växter, landskapsblommor, botanikens historia och mycket mer och tio engagerade botanister berättar på ett personligt sätt om sitt intresse.

Du kommer även att behöva en lupp – när det blir dags för att undersöka blommorna lite närmre.
Både Upptäck blommornas värld, samt en lupp med 10x förstoring kommer att skickas hem till dig ca en vecka innan kursen börjar och ingår i priset för kursen.

Material du behöver skaffa själv innan kursens start
Utöver det behöver du även ha tillgång boken Svensk Fältflora av Bo Mossberg och Lennart Stenberg.

Behändig, hyllad och omfattande. Svensk fältflora är baserad på Nordens flora som utkom 2018. Det här är handboken att ha med sig ut i skog och mark för den som vill lära sig mer om blommornas värld! Den omfattar över 1000 olika växter som beskrivs i livfulla bilder, noggrann text och med aktuella utbredningskartor. Den vänder sig till nybörjare och växtjägare, naturvårdare och ekologer.
Boken finns att köpa i bokhandeln eller att låna på bibliotek.

Kurstillfälle 1

Allmän introduktion, Växternas delar

 

För dig som vill veta mer om alla våra vårblommor och det som kommer frampå sommaren.

 

 

 

 

Kurstillfälle 2

 

 

 

 

 

Kurstillfälle 3

 

 

 

Kurstillfälle 4

 

 

 

 

Kurstillfälle 5