För den oinvigde är boken en bra grund att stå på för att förstå de olika skogsmiljöernas ekologi och för att bli introducerad till naturvårdsarter. Artpresentationerna är enhetliga och flera arter är numera upptagna i värdepyramider, ytterligare ett pedagogiskt verktyg i arbetet med att identifiera skyddsvärd skog. För den erfarna naturvårdaren finns här viktig uppdaterad information som alltid är bra att förkovra sig i och hålla levande i själ och hjärta. Vi gillar också små detaljer som bokbandet för lättare orientering, författaren tycks ha tänkt på allt.
Särskilt omfattande är kapitlet om kalkbarrskogar, något av det mest unika vi har i vårt land och måhända också en av författarens favoritmiljöer? Många arter presenteras och vi är extra tacksamma för bättre orientering bland korallfingersvamparna som är en svår grupp. Flera arter har fått nya svenska namn som inte stämmer med Dyntaxa än. Vi är medvetna om att processen för att fastställa svenska namn tar lång tid och att få arbetsnamn på flera arter är bara en fördel tycker vi.
Visst, några bilder hade kunnat vara mer pedagogiska och utbredningskartor kan alltid vara mer aktuella. Det finns möjligheter till förbättring i en andra upplaga, men på det stora hela är det ett rent nöje att numera kunna jobba med denna bok. Skyddsvärd skog är ett mästerverk, ensam i sitt slag och borde finnas i ägo hos alla som är intresserade av skog oavsett inriktning. Både vi och skogens alla invånare är mycket tacksamma för arbetet!