Precis som i Sverige har det totala antalet växtarter ökat i Danmark de senaste 150 åren. Dessutom är det få växtarter som har dött ut, men desto fler som blivit ovanliga och försvunnit från lokaler där de tidigare varit möjliga att uppleva. Många av arterna som försvunnit har aldrig varit speciellt vanliga och har länge haft en begränsad utbredning. Flera av dem som minskar har varit knutna till hedar och gräsmarker, andra växer i näringsfattiga kärr. Och det säger något om hur Danmarks natur förändrats på 150 år.
I början av 1800-talet bestod hälften av den danska landsytan av öppen mark i form av öppna kärr, gräsmarker och hedar. Visst fanns det mycket åkermark redan då, men den upptog knappt två femtedelar av ytan. Idag är andelen öppen mark knappt en tiondel. Åkrar och bebyggelse utgör tre fjärdedelar av landytan. Det är inte konstigt att arter som klockgentiana Gentiana pneumonanthe och praktnejlika Dianthus superbus har försvunnit från många lokaler.
Mycket kunskap om förekomsten av kärlväxter i Danmark kommer av de många deltagare från allmänheten som samlade in förekomster till Atlas Flora Danica-projektet. Det avslutades 2012 med hela 823 000 observationer och beskriver utbredningen av mer än tvåtusen kärlväxtarter i Danmark. Det är ett imponerande bokverk och påminner om vårt eget Växtatlasprojekt som drivs av Svenska Botaniska Föreningen.
Språket är danska. Jag upplever inte det som något stort problem rent generellt, men det blir lite svårt när det handlar om speciella begrepp. Artnamnen är skrivna på danska utan vetenskapliga namn, vilket gör det lite svårare att hitta rätt art men det går förvånansvärt lätt att googla fram svaret.