Skip to main content

Bokrecension

Fullastad med inspiration

TEXT: MIKAEL MILDÉN

”Upplevelser i Stockholms natur kanske inte visar alla lokaler som den verkligt inbitne botanikern skulle önska sig, men med sin sant folkbildande mission förtjänar den att ligga uppslagen hemma hos varje stockholmare.”

Recensionen är publicerad i Svensk Botanisk Tidskrift nummer 5 (2020). Klicka här för att få reda på hur du kan bli medlem i Svenska Botaniska Föreningen och få tidskriften hem till dig.

När man får Upplevelser i Stockholms natur i handen, inser man snabbt att det här inte är en fältguide. Trots de mjuka pärmarna visar själva formatet en stor dos av generositet, något som går igen i hela boken. Här finns massor med fina bilder, väl tilltaget utrymme och mängder med tips. Upplevelser i Stockholms natur bjuder nämligen på en mycket inspirerande läsning. Till att börja med nöjer sig inte författarna med att bara presentera ett antal naturområden i länet. De inleder i stället med att presentera olika organismgrupper, både ur Stockholmsperspektiv och upptäckarperspektiv. Hur går man bäst till väga för att spana efter däggdjur, fåglar, reptiler groddjur, fiskar, småkryp, dagfjärilar, svampar och växter.

Det botaniska kapitlet berättar om fridlysning och om hur man bör börja för att lära sig fler växter, vilken utrustning som kan vara bra att ha och vilka floror som kan vara värdefulla. Sedan tipsar författarna om Häverö prästäng, Ängsö nationalpark, Judarskogen, Ladugårdsgärde, Sätraskogen, Sandemar och Stora Vika för att hitta Stockholm finaste botaniska upplevelser.

omslag-upplevelser-i-stockholms-natur-560x745

Upplevelser i Stockholms natur

Erik Hansson, Oliver Karlöf, Vide Ohlin. Bokförlaget Polaris 2018. ISBN 9789188647665. 301 sidor. Kan beställas från t ex Naturbokhandeln för 245 kr (länk).

Det är lärorikt, och har potential att locka många människor att lära sig mer och att upptäcka växterna. Lite besynnerligt blir det dock i avdelningen om svampar, som nästan helt ägnas åt att plocka svamp och att äta den. Något som visserligen avhjälps ordentligt i guiderna till olika naturområden, men ändå känns som en försutten chans att öppna svamparnas förunderliga värld för flera. Faktum är att både växter och svampar även behandlas en smula styvmoderligt i avsnittet om naturfoto, där i princip allt handlar om landskap och djur av olika slag. Men det är att betrakta som randanmärkningar i en för övrigt fantastisk bok.

Bokens andra halva utgörs av den mer traditionella guiden till Stockholms natur, där författarna presenterar 24 naturområden och ett mer översiktligt kapitel över Stockholms skärgård. Upplevelser i Stockholms natur kanske inte visar alla lokaler som den verkligt inbitne botanikern skulle önska sig, men med sin sant folkbildande mission förtjänar den att ligga uppslagen hemma hos varje stockholmare.

Fler recensioner

Foto: Istock photo.