SBT häfte, nr 6 / 2018

337 Innehåll

339 Reflexion: Från styrelsens senaste möte [Eva Waldemarson]

340 Ruth Hobro, Gunnar Sjödin & Erik Ljungstrand: Borstspenört etablerad vid Ekolsund
Laserpitium hispidum established at Ekolsund, Uppland, Sweden
Sedan ett stort antal år tillbaka hade Ruth Hobro och Gunnar Sjödin sett en obekant umbellat växa på en grusplan vid Ekolsund i sydvästra Uppland, men trots att de hade frågat rätt många växtintresserade om vad det kunde vara för en växt hade de inte fått något svar. Men i somras läste Ruth i SBT om fjolårets fynd av en annan umbellat, selleristäkra, och bestämde sig för att ta kontakt med författarna, vilket ledde till att Ekolsunds-umbellaten blev bestämd, och då visade sig vara en ny art för Sverige: borstspenört Laserpitium hispidum.

345 Anders Nordin, Göran Thor & Janolof Hermansson: Lavar med svenska namn – fjärde upplagan
Lichens with Swedish names – fourth edition
Alaskaörnlav, alplunglav, alrosettlav och askkägellav är bara fyra av de över trehundra nya lavar som nu får svenska namn i denna den fjärde utgåvan av lavnamnslistan. Hela 1638 namn finns nu med.

380 Ingvar Backéus, Håkan Hytteborn & Håkan Rydin: Var Sellingaffären kulmen på en sekellång botanisk konflikt?
Was the ‘Selling affair’ the climax of a century-long botanical conflict?
Utifrån Keith Wijkanders bok om Sellingaffären och växtekologins konflikter ger här tre Uppsalaekologer sin bild över förloppet och de ingående personerna.

394 Jan Andersson: Botanikdagarna i Västmanland
De årliga Botanikdagarna 2018 utspelade sig i Västmanland med Botaniska föreningen i Västmanlands län som lokal arrangör. Under tre intensiva dagar, 5–7 juli, besökte närmare sjuttio växtintresserade några av de många botaniska pärlor som Västmanland kan uppvisa. Jan Andersson var en av deltagarna.

402 Till minne: Håkan Lindström (1950–2018) [Håkan Sundin, Eva Sundin & Jan-Olof Tedebrand]
Läkaren och botanisten Håkan Lindström har avlidit. Håkan växte upp i Fränsta i Medelpad. Han utbildade sig till läkare men läste även ekologisk botanik i Umeå.

403 Ulla-Britt Andersson: Två trolldruvor var årets växter 2017
Ulla-Britt Andersson har sammanställt alla rapporter som kommit in om svart och röd trolldruva. Liksom för smörbollarna 2016 verkar den svarta trolldruvan ha det bekymmersamt i sydligaste Sverige.

404 Föreningsnytt: Välkommen till föreningskonferensen i Uppsala   16 –17 mars 2019!; Kallelse till SBF:s årsmöte; Nordisk botanisk resa till Åland; Vi börjar mellandagsrean redan nu!

Mykologiska föreningar: Sveriges Mykologiska Förening

Framsidesbild: Gul blocklav Porpidia flavicunda
Baksidesbild: Lökgamander Teucrium scordium