Botanikdagarna i Västerbotten!

11-15 juli Välkommen att följa med på årets Botanikdagar - i Västerbotten. Vi kommer visa upp mellersta delen av landskapet, från kusten till inlandet. Boendet är förlagt i Lövånger, närmare bestämt i kyrkstaden.

Läs mer→

Kurser under 2024

Efter nybörjarkurserna i botanik 2022 och 2023 går vi nu vidare och erbjuder två fördjupningskurser på distans. Kurserna är öppna för alla, och kostnadsfria. Anmäl dig här! Kursledare: Gunnar Björndahl

Läs mer→

Vilda Växter nr 1 är ute nu!

I detta nummer kan du läsa om årets växt, floraväkteri och föreningens kommande aktiviteter. Ingvar Kärnefeldt och Lars Olof Björn berättar om blomväxternas släktförhållanden och botanisk släktforskning genom tiderna. Ulla-Britt Andersson presenterar några av de små vita blommor som många av oss inte riktigt vågar ta oss an.

Läs mer→

Bli medlem du också!

Som medlem i Svenska Botaniska Föreningen får du möjligheten att delta i alla våra aktiviteter, samtidigt som du stödjer föreningens flora- och naturvårdsarbete.

Läs mer→

Nyheter

WEBBINARIUM OM OCEANISKA LEVERMOSSAMHÄLLEN

Mossornas vänner tillsammans med Norska Moseklubben och British bryological society bjuder in till ett webbinarium om oceaniska levermossamhällen (PDF). Ett nyupptäckt fenomen i svensk natur!

Den 22 maj kl 19:00 – 21:00 (18.00-20.00 BST) kan du kostnadsfritt delta via ZOOM.

Problem med floraväktarappen för Android

Vi har just nu problem med floraväktarappen för Android. För er som redan har den installerad så är det inget problem – den fungerar som den ska. Men den har blivit bortplockad från Google Play och kan just nu inte laddas ner.  Om du vill kan du installera appen via den här länken: https://www.dropbox.com/scl/fi/knwprsjsujt0uhyrz9xi6/se.floravaktare.svenskbotanik.app.apk?rlkey=d9dgexv229udgzk4iwy7mjd4u&dl=0 När man…

Föreläsning med Alexandre Antonelli

Hör Alexandre Antonelli, forskningschef på Kew gardens, gå igenom de senaste rönen om antalet växt- och svamparter på jorden, deras utbredning och hot. I sin presentation uppmanar Alexandre också svenska naturintresserade att fortsätta sitt viktiga arbete med att följa upp hotade växter i naturen. Presentationen bygger på den nyligen släppta rapporten ”State of the World’s Plants and Fungi 2023″, framtagen av forskare vid Royal Botanic Gardens, Kew, i nära samarbete med forskare och institutioner runt om i världen.

Kurser under 2024

Mer fördjupande kurser våren och försommaren 2024 Efter nybörjarkurserna i botanik 2022 och 2023 går vi nu vidare och erbjuder två fördjupningskurser på distans. Kurserna är öppna för alla, och kostnadsfria. Anmäl dig längre ner.Kursledare: Gunnar Björndahl Mer träning på nyckling För dig som vill utveckla din förmåga att använda bestämningsnycklar, både i tryckta floror…

Guldluppen 2024 tilldelas Henrik Weibull

Henrik Weibull har tilldelats Svenska Botaniska Föreningens Guldlupp för 2024. Motivering: Henrik Weibull tilldelas guldluppen 2024 för sitt stora engagemang för mossorna och en aldrig sinande entusiasm att dela med sig av sin kunskap till alla som önskar. Henrik är en fantastisk pedagog som enkelt kan förklara även de svåra problemen kring mossorna, hur känna…

Årets växt 2024 – Backklöver och brunklöver

Några av klöverarterna hör till våra vanligaste växter. Framförallt rödklöver, Trifolium pratense, och vitklöver, T. repens, känner alla till även om arterna ibland förväxlas med närstående arter. Årets växter 2024, backklöver, Trifolium montanum, och brunklöver, T. spadiceum, är däremot väsentligt sällsyntare och utbredningarna har stora regionala och lokala luckor. Jag botaniserar oftast i Stockholms län…