En episk botaniktripp

Låten Silene handlar om upptäckten av världens hittills äldsta levande frö, av glimmen Silene stenophylla, i tinande permafrost vid floden Kolyma i nordöstra Sibirien 

– Yashina, S. m.fl. 2012: Regeneration of whole fertile plants from 30,000-y-old fruit tissue buried in Siberian permafrost. PNAS 109: 4008-4013 (länk).

TEXT: SEBASTIAN SUNDBERG

Recensionen är publicerad i Svensk Botanisk Tidskrift nummer 3 (2022). Klicka här för att få reda på hur du kan bli medlem i Svenska Botaniska Föreningen och få tidskriften hem till dig.


Det hör inte till vanligheten att musik recenseras i i den här tidskriften men i det här fallet var det svårt att låta bli, för det här handlar om ett mycket lyssningsvärt konceptalbum med stark botanisk prägel. Albumet, som släpptes i slutet av 2021, består av sju låtar som alla har botaniska titlar och som förtäljer intressanta vetenskapliga samt historiska anekdoter och livsöden.

Låten Silene handlar om upptäckten av världens hittills äldsta levande frö, av glimmen Silene stenophylla, i tinande permafrost vid floden Kolyma i nordöstra Sibirien (Yashina m.fl. 2021). Silphium om utrotandet av den mytiska växten silphium under det första århundradet av vår tideräkning. Silphium, troligen en flockblommig växt som har föreslagits höra till släktet Ferula, fanns bara längs kusten kring Cyrene i nuvarande Libyen där dess export tros ha bidragit starkt till samhällets välfärd (Briggs & Jakobsson 2022).

Richard Dawson And Circle – Henki. LP album 2022. Leverantör: Playground Music Media. Finns på strömningstjänster.

Musiken beskrivs bäst som progressiv rock med inslag av krautrockens stundtals monotona och suggestiva rytm, folkmusik och jazz. Varje låt blir i sig en musikalisk botaniktripp på mellan sex och tolv minuter. Intrikata melodier, tonarts- och taktbyten, dynamiken och soundet fick mig först att tro att musiken var från 1970-talet då den påminner om såväl tidiga Genesis, Jethro Tull som Neu!. Plattan är ett mycket lyckat samarbete mellan den finska, experimentella rockgruppen Circle och den brittiske folkmusikinfluerade trubaduren Richard Dawson. Båda dessa akter är spännande och excentriska var för sig, långt ifrån mainstream, och kanske inte så lättillgängliga alla gånger, men de har med denna platta lyckats få till en härlig fusion. Richard Dawson är en hyllad berättare/textförfattare som har en uttrycksfull röst vilken spänner från finstämdhet till råhet och ofta går upp i falsett eller skapar spännande dissonanser. Circle är en konstellation av skickliga musiker som har utforskat olika typer av rock.

Lyssna och njut – det går att göra det på exempelvis Youtube, och så hoppas jag att de kommer till någon närbelägen konsertlokal snart! Jag ger skivan fem av fem blåklockor. 

Läs mer

Briggs, L. & Jakobsson, J. 2022: Searching for silphium: an updated review. Heritage 5: 936-955.

Yashina, S., Gubin, S., Maksimovich, S., Yashina, A., Gakhova, E. & Gilichinsky, D. 2012: Regeneration of whole fertile plants from 30,000-y-old fruit tissue buried in Siberian permafrost. PNAS 109: 4008-4013.