Grönskära ökar, lupiner längs vägar och ostronörten snart utdöd i senaste SBT

Omslaget är illustrerat av Oskar Jonsson/Oskars idé. Klicka här om du vill få Svensk Botanisk Tidskrift hem till dig.

I det senaste numret av Svensk Botanisk Tidskrift kan du läsa om hur ostronörten minskar dramatiskt i Sverige på grund av ett varmare klimat, om hur grönskäran ökat så mycket att den halkade ur rödlistan men också om hur lupiner sprider sig längs vägar i Mellansverige.

Det var en rejäl dos jävlar anamma som fick ett gäng algintresserade studenter och en docent till att köpa en båt och åka på expedition från Uppsala till Medelhavet 1962. Anna Tolstoj, Marianne Pedersén och Peder Wærn som var med på expeditionen berättar hela historien för SBT:s redaktör Emil V. NIlsson. Läs artikeln här (pdf).

Ostronört har minskat katastrofalt i Sverige och står idag på randen till utrotning. Det beskriver Tore Mattsson, Olle Molander och Peter Post i sin artikel (läs den här). Tore och Olle har inventerat arten som en del av det åtgärdsprogram som Peter Post står för. I samband med ett pressmeddelande gjordes inslag i bland annat Vetenskapsradion och SVT Väst om det pågående utdöendet.

Tore Mattsson undersöker plantor av ostronört Mertensia maritima på Tjurpannan, Bohuslän.

Stefan Grundström, Håkand Sundin och Jan-Olof Tedebrand är riktiga kännare av den botaniskt mycket intressanta Alnön just öster om Sundsvall. Nu kan du få läsa om hur explosioner på flera kilometers djup tillsammans med ett traditionellt jordbruk gjort området till ett norrländskt Öland (läs den här).

Blomsterlupin är en av Sveriges mest problematiska invasiva främmande arter, men det saknas systematiska undersökningar om var den finns och hur den sprids. Jan Olof Helldin, Tommy Lennartsson, Anna Westin och Jörgen Wissman jobbar alla på SLU Centrum för biologisk mångfald och beskriver i en artikel sina resultat från en pilotstudie där de använt en standardiserad metod (läs den här).

Här finns hela innehållsförteckningen för SBT 116(2) 2022

Så här gör du för att få SBT hem till dig