Hur Ojnareskogen räddades och Bästeträsk blir nationalpark
Polis tillkallades för att rent fysiskt lyfta bort mänskliga hinder för skogsmaskinerna. FOTO: Sofia Bothorp
Mötet i Lärbro
Kalkbrytning eller rikkärr?
Karta över det aktuella området med de Natura 2000-områden som fanns på plats 2005 och Nordkalks planerade kalktäkt. Kartunderlag från Lantmäteriet.
Botanikerna organiserar sig
En nordeuropeisk exklusivitet. Svärdskrissla Inula ensifolia är i norra Europa endast känd från norra Gotland och plantorna avviker från sina artfränder i Sydosteuropa. FOTO: Jörgen Petersson.
Natura 2000
Processen kring Ojnareskogen och nationalparken Bästeträsk startade redan 2005 och har gått igenom flera domstolar och omprövningar. Beslut som gick Svenska Botaniska Föreningens väg är markerade med grönt, de som gick emot med rött.
Kampen tas till domstol
Naturens rättigheter åsidosätts
Naturvården vinner
Turerna fortsätter i olika domstolar. När Mellanskog avverka åt Nordkalk 2012 startar proteser på plats arrangerade av Fältbiologerna och Bevara Ojnareskogen.
Ännu ett nederlag
Kampen förs i skogen
Fältbiologerna och närboende började bevaka området efter domen sommaren 2012. Det visade sig vara nödvändigt eftersom Nordkalk genast började avverka skog i området. FOTO: Gun Ingmansson.
Natura 2000 prövas
Ett överraskande bifall
Natura 2000 räddar området
Kalkdån Galeopsis angustifolia är en art som förekommer i Bästeträskområdet. Den är rödlistad som sårbar (VU) och förekommer bara på ett fåtal platser i Sverige. FOTO: Jörgen Petersson.