Skogens arter, flytt av äng och backsippor i senaste SBT

Omslaget är illustrerat av Åke Aronsson. Klicka här om du vill få Svensk Botanisk Tidskrift hem till dig.

Mats Karström har använt sin kunskap för att utveckla en inventeringsmetodik som bygger på arter. Du kan även läsa om Botanikdagarna, hybrider mellan krypbjörnbär och hallon, hur det gått för backsippor 44 år efter att de flyttades och mycket mer i senaste SBT.

Mats Karström bjöd upp SBTs redaktör Emil V. Nilsson upp till Vuollerim på ett riktigt skogsäventyr. De letade efter den nyckfulla orkidéen skogsfru men också ringlav som hjälpt till att skydda femilaskogen Jiellká-Rijagåbbå och låsbräknar på ängen som flyttades till Messaure. Här kan du läsa en längre version av reportaget och se på filmer med Mats.

Visst vore det bra med en ny modern växtatlas över Sveriges kärlväxter! Svenska Botaniska Föreningen driver ett projekt för att det ska bli verklighet. Förutom reportaget i tidskriften finns här en längre version som går igenom olika granskningsförfaranden på djupet (läs den här).

I månadsskiftet juni-juli hölls Botanikdagarna på Öland. Nu kan du läsa en intervju med Ulla-Britt Andersson och även se en film där hon presenterar arter och miljöer som deltagarna fick uppleva (läs och titta här).

I en rapport till regeringen har Anders Carlhäll sammanställt svensk forskning om dödliga sjukdomar på ask och alm. Nu kan du läsa hans personliga reflektion kring rapporten här.  

Här finns hela innehållsförteckningen för SBT 116(3) 2022

Så här gör du för att få SBT hem till dig