Skip to main content

Rönn

Sorbus aucuparia

Sorbus aucuparia

Rönn

Rönn, eller Sorbus aucuparia, är ett lövträd som tillhör familjen rosväxter (Rosaceae). Den är en vanlig syn i svenska landskap och uppskattad för sina vackra blommor och dekorativa bär.

Rönnen blommar i maj till juni med små, vita blommor som sitter i stora, platta blomställningar som kan vara mer än 15 cm i diameter. Blommorna har en söt doft och lockar många insekter.

Rönnen bildar klarröda till orangea frukter – rönnbären är inte bär utan små röda äppelfrukter, som mognar under hösten och hänger ofta kvar till långt in på vintern. Bären mognar i augusti till september och är ätliga, men mycket sura.

Bladen är parbladiga med nio till femton småblad per blad. Småbladen är lansettformade, sågtandade och cirka tre till sex centimeter långa. Bladen blir gula eller röda på hösten.

Barken är slät och grå när trädet är ungt, men blir mörkare och får sprickor med åldern. Stammen är rak och kan nå en diameter på 40 centimeter eller mer. Trädet kan bli upp till 10-15 meter hög, i gynnsamma förhållanden kan den nå upp till 20 meter.

Rönnen är en av våra vanligaste skogsväxter men i sluten skog förekommer den bara som små buskar och skott. På öppen skogsmark kan den bilda rikligt med små träd. Rönn är en viktig vinterföda för älg och blir därför ofta hårt nedbetad. Rönnen är vanlig även i fjällbjörkskogen och i trädgårdar. Växten är tålig och anpassar sig väl till olika klimatförhållanden.

Rönn är vanlig i hela landet.

Rönnbär kan användas för att göra sylt, gelé, saft och likör. De sura frukterna är rika på bland annat C-vitamin.

 

 

Foto: Canva, Illustration: C.A.M Lindman, Bilder ur Nordens flora