Skip to main content

Hästhov

Tussilago farfara

Hästhov eller Tussilago

Hästhov, eller tussilago (Tussilago farfara), är en flerårig ört som tillhör familjen korgblommiga växter (Asteraceae). Den är den tidigaste vårblomman i stora delar av Sverige.

Tussilagon har, lysande gula blommor som bildar en till två centimeter breda korgar. De blommar från slutet av februari till april.

Bladen är hjärtformade till rundade och utvecklas efter blomningen. De är 10-20 centimeter breda, med en sågtandad kant och en filthårig undersida. Blomstjälken kan bli upp till 15 centimeter hög, är något köttig, täckt med vita hår, och rödaktiga eller brunaktiga fjäll. Växten har ett kraftigt rotsystem med en krypande jordstam (rhizom), vilket gör att den kan sprida sig effektivt och bilda stora bestånd.

Tussilagon trivs bäst i fuktig och näringsrik jord, ofta på öppna och soliga platser. Den kan ofta hittas längs vägar, på åkerkanter, i diken, grustag och andra störda marker.

I Sverige är den vanlig från Skåne till mellersta Norrland. I övre Norrland och läng fjällkedja i norr är det en ganska ovanlig växt

Tussilagon har använts i folkmedicin för att behandla hosta och andra luftvägsbesvär. Bladen och blommorna har använts för att göra te och sirap, men (modern medicinsk användning är begränsad på grund av att) växten innehåller alkaloider som kan vara skadliga vid långvarig användning.

Foto: Canva, Illustration: C.A.M Lindman, Bilder ur Nordens flora