Läger i fjällen för unga botaniker

Sarek, slåtterängen. Foto: Gundela Lindman

I sommar är det äntligen dags för ungdomsläger igen! Vi välkomnar vi dig som är mellan 16 och 30 år till ett botanikläger i fjällmiljö. Platsen där vi kommer hålla till är Aktse i närheten av Sarek nationalpark. Där kommer du under sakkunnig ledning av Patrik Engström och Moa Pettersson lära dig att artbestämma och känna igen växter. Vi kommer röra oss i fjällnära skog, fjällbjörkskog och på kalfjället.

Eva Waldemarson, Foto: Niklas Aronsson

Vi har under veckan tillgång till Naturskyddsföreningens stuga som ligger intill STF Aktse, där vi tältar runt stugan. Vi utgår från stugan och går på dagsturer runt om i terrängen. Du behöver inte ha några botaniska förkunskaper men bör kunna röra dig obehindrat i skog och mark.

Anmälningsavgiften är 250:-/450:-* och då ingår tågresa till och från Stockholm, båttransporter, boende under lägret samt Bo Mossbergs Fjällflora. Visst matbidrag kan komma att lämnas.

Begränsat antal platser, anmälan öppnar 16/5 kl 9.00 och sista datum för anmälan är 19/6. Avresan sker 16/7 och vi är hemma igen 25/7.

Lägret är en del i Svenska Botaniska Föreningens satsning Ung Botaniker med mål att få fler ungdomar att engagera sig i botanik. Lägret finansieras med medel som föreningen fått till minne av Eva Waldemarson. Hon undervisade och forskade i botanik och ekologi vid Lunds universitet och var under några år föreningens ordförande. Under hela sitt liv bedrev hon botanisk forskning vid Aktse. Under lägret kommer vi att återbesöka några av hennes provytor.


Boende, utrustning och måltider

Boende
Vi kommer att bo i tält kring Naturskyddsföreningens stuga – och det är bra om du har ett eget tält att ta med, kan du dessutom tänka dig att dela tält med en annan deltagare är det ännu bättre.
Saknar du tält, finns det enstaka sängplatser i stugan, det kan även bli aktuellt att dela tält med en annan deltagare.

Utrustning
Vi kommer att bo och röra oss i fjällmiljö och det är viktigt att du har lämplig utrustning med dig.
Vi rekomenderar att du går igenom STF:s packlista för fjällvandring – innan du anmäler dig.
Det kommer inte att finnas någon extrautrustning på plats om du saknar något.

Måltider
Måltider ingår inte. Du ansvarar själv för att köpa och ta med den mat du önskar äta under lägret.
Om du har ett storm- eller gasolkök du kan ta med är det till stor hjälp, har du inte det kommer det finnas några extra kök att låna.

Om det ryms inom budgeten kommer vi även att lämna ett mindre matbidrag mot inlämnande av kvitto, besked om detta lämnas vid ett senare tillfälle.


Anmälan

Anmälan öppnar den 16/5 kl 09.00 och är öppen till och med 19/6.

Anmälningsavgiften är 250 kr för SBF:s medlemmar och 450 kr för icke medlemmar.
Anmälningsavgiften betalas vid anmälan.
Är du under 18 år behöver du ha målsmans tillstånd för att anmäla dig och kunna följa med.

Anmälan är bindande och anmälningsavgiften återbetalas inte.
Mer information om bokningsvillkor för SBF:s evenemang hittar du här: Villkor för kurser, konferenser och resor