
Stora gräsätande djur som kor och hästar betar annorlunda på vintern än på sommaren. I Danmark har bete året runt och vinterbete blivit en viktig naturvårdsmetod. I Sverige har både hästar och kor betat på skogsmark under lång tid. Om detta och mycket mer kan du läsa i nummer tre av Svensk Botanisk Tidskrift för i år.
Molslaboratoriet på östra Jylland har gjort en radikal förändring i sin förvaltning av 120 hektar före detta jordbruksmark. Sedan 2016 betas området av häst och nötboskap året runt. Korskovall, jungfrulin och granspira har ökat markant.
RÄTTELSE: Det är naturligtvis staden Århus i Danmark som avses i artikeln, vilket blev fel i den tryckta tidskriften. Här finns en digital version med rätt stad (ladda ner).
Biologen Mattias Iwarsson har under lång tid noterat alla kärlväxter som han hittat levande individer av uppe i träd. I det digitala appendix 3 kan du se vilka värdarter som Mattias eller andra hittat arter växande epifytiskt på och i appendix 4 gör han en jämförelse mellan egna fynd och de gjorda av Veit B. Wittrock 1894. Mattias har även bidragit med ett dokument med framför allt egna fotografier på epifytiskt växande kärlväxter som du hittar här.
Biologerna på Hushållningssällskapet i Halland har utvecklat en ny metod för att inventera undervattensväxter i anlagda våtmarker. Under deras inventering har de hittat både rödlistade och främmande invasiva arter genom att använda en paddelbräda (SUP). Här nedan kan du se en film som visar hur inventeringen går till:
Du vet väl att du kan läsa SBT digitalt? Då behöver du först logga in på Mina sidor i medlemsregistret och sedan använda det lösenord som finns på andra sidan i den tryckta tidskriften men som också skickats ut till betalande medlemmar på epost.
Här kan du läsa innehållsförteckningen till nummer 3 (SBT 117:3 2023).
Så här gör du för att få SBT hem till dig