Läs om att så vilda blomsterängar, kalkbleken och tallknipprot i senaste SBT

Hjortronet på omslaget är målat av Johanna Emgård, en av få i Sverige som behärskar vetenskaplig botanisk illustration.

Är du intresserad av hur man kan så ut vilda växter i blomsterängar? Eller varför Jämtlands speciella flora är kopplad till djur som levde för hundratals miljoner år sedan? Svensk Botanisk Tidskrift är till för dig som är intresserad av att fördjupa dig i den svenska botaniken. Nu finns ett nytt nummer ute hos betalande medlemmar.

Varför ska man så ut vilda växter tillsammans med skolelever? Läs om projektet Så vilda! Och hur Göteborgs botaniska trädgård vill bota dagens växtblindhet. Läs artikeln här.

För hundratals miljoner år sedan levde de organismer som är förutsättningen för Jämtlands speciella flora. När kalket fälls ut vid markytan bildas kalkbleken och kalktuff. Läs mer om dessa botaniskt rika områden här.

Är du nyfiken på orkidéer? Har du hört talas om tallknipprot, Epipactis helleborine ssp. orbicularis? I somras fann Tommy Löfgren och Sebastian Sundberg denna förbisedda orkidé i närheten av Älkvkarleby i Norduppland. Läs mer om fyndet här.

Var ska botaniken ta vägen framöver? Svenska Botaniska Föreningen har stora planer för framtiden och vill gärna engagera dig i arbetet. Läs mer om deras visioner här.   

Här hittar du hela innehållsförteckningen för SBT 114:5 (2020)

Så här gör du för att få Svensk Botanisk Tidskrift hem till dig.