Leta kalkbarrskog, upptäck Linudden och små lövskogar

Nu i dagarna har ett nytt häfte av Svensk Botanisk Tidskrift kommit ut till prenumererande medlemmar. I en av artiklarna berättar skogsinventeraren Barbara Kühn om några vanligare arter som man kan leta efter för att hitta kalkbarrskogar, en ovanlig naturtyp som ofta hyser både extravaganta orkidéer och spännande marksvampar. I artikeln finns en värdepyramid som du kan använda under dina egna utflykter. Läs artikeln här.

Botanikern Hans Rydberg presenterar ett av sina smultronställen för att uppleva vårblomningen i all sin prakt, Linuddens naturreservat utanför Nyköping. Kanske är det mattorna av vitsippa där det också kan gömma sig desmeknopp som lockar de flesta? Läs artikeln här.

Och vad ska vi egentligen med växter till? Jessica Lindgren och medförfattare har undersökt vilka ekosystemtjänster som finns kopplade till små lövskogar i jordbrukslandskapet. De kan visa att små lövskogar är viktigare än vad många tror. Läs artikeln här.

Det här och mycket mer kan du läsa om i häfte två av Svensk Botanisk Tidskrift volym 114. Tidskriften grundandes redan 1907 och redaktören heter Emil V. Nilsson. 

Här hittar du innehållsförteckningen för SBT 114(2) 2020

Så här gör du för att få Svensk Botanisk Tidskrift hem till dig.