Högbyskolan i Hemse slår ett slag för botaniken!

Blómar auk ber – en växtkalender på gutamål

Högbyskolan i Hemse på Gotland vill öka ungdomarnas intresse för botanik. Sedan många år tillbaka förlägger skolan en heldag, varje vår, med alla våra elever, i de gotländska ängena, när det är dags att faga.
De har på liten skala börjat pressa blommor för ett herbarium och genom att kombinera undervisningen av botanik och undervisningen av gutamål hoppas skolan att öka intresset för så väl den lokala floran som för gutamålet.

Precis i dagarna hittade en vaktmästare på skolan ett skåp i källaren med en samling pressade växter, som elever för nästan 100 år sedan har gjort.
Ingen på skolan hade hört talas om denna samling. Till varje blomma hör en etikett på vilken man med vacker skrivstil bland annat skrivit namnet på eleven som pressat blomman – kanske dagens elever kan finna det intressant att hitta släktskap med tidigare elever och traktens växter.


Växtkalender på Gutamål

Varje år ger Högbyskolan numera ut en kalender på gutamål. Eleverna (i åldrarna 13-15 år) målar akvareller med temat djur och natur. Förra året var temat Feuglar (Fåglar). I år blir temat Blómar auk ber (blommor och bär). Som ni ser har har de inspirerats av Rudbeck och Linné. I kalendern presenteras växterna med sitt gutniska och latinska namn (och svenska förstås). De berättar också lite fakta om bakgrunden till blommornas intressanta gutniska namn. Hoppas att skolan på detta sätt kan öka intresset för så väl gutamålet som vår lokala flora.

Vill du köpa kalendern och stödja arbetet med växter och gutamål?

På Gotland:
Finns den att köpa hos följande bokhandlare :
Wessman&Pettersson, Adelsgatan, Visby
Hemse Krut- och Pappershandel, Hemse
Pris ca 150 kr

Bor du inte på Gotland? Eller inte har möjlighet att ta dig till någon av bokhandlarna? Så kan du köpa boken via Swish eller faktura:
Swish:
Swisha 160 kr till: 073-91 89 473 (Per Ehn, Hemse)
Inrikes porto ingår. Ange ”Kalender” samt namn och adress
Faktura:
E-posta din beställning till per.ehn@edu.gotland.se
Pris: 160 kr/st B-porto inrikes ingår.

Föreningen Elevföretaget Högbyskolan Hemse skickar fakturan.

PS. beställer du minst 10 kalendrar – blir priset 90 kr/st.


Känner du till något mer som händer i Botaniksverige som vi borde berätta om? maila oss på: info@svenskbotanik.se