Sommarhälsning från Svenska Botaniska Föreningen

Svenska Botaniska Föreningens nyhetsbrev 2019:2

Svenska Botaniska Föreningens nyhetsbrev skickas till de av våra medlemmar som angett att de önskar få nyhetsbrev via e-post.


På kansliet har allt gått i ett sedan föreningskonferensen och fortsätter i full fart mot Botanikdagarna som sker i Härjedalen i nästa vecka (v29). Här följer lite information om vad som har hänt under våren och försommaren.


Föreningskonferensens grupparbete och idétavlor

Under föreningskonferensen hade vi ett grupparbete där deltagarna i grupper fick samtala om olika frågor som gruppen tyckte var viktiga att tala om. Ett övergripande tema var Samarbete inom föreningen, samt med medlemsföreningar, andra föreningar och organisationer.
Ett brett ämne som gav många intressanta diskussioner.
Kika gärna på anteckningarna från samtalen, samt från våra Idétavlor som satt uppe under hela konferensen.

Resultat av diskussionerna och tankarna från FK 2019
Vi fick väldigt många idéer och tankar att arbeta med fram över, några saker har vi påbörjat och andra kan ta lite längre tid att få till. Här följer några exempel.

  • Alla nya medlemmar i SBF får information om våra lokala medlemsföreningar i sitt välkomstbrev och information om hur de hittar mer information er verksamhet
  • Resurssidan för medlemsföreningar kommer att finnas på hemsidan.
    Den sidan är lösenordsskyddad och alla medlemsföreningar får ett lösenord skickat till respektive kontaktperson i varje förening.
    Prata med din lokala förening om du vill ha tillgång till resurssidan.
    • Resurssidan hittar du på vår hemsida: Om föreningen > Medlemsföreningar
  • En kalender är under uppbyggnad – för tillfället ligger den på resurssidan, men när vi vet att den fungerar och att medlemsföreningarnas program syns där, kommer den att flyttas ut på den publika sidan.

Medlemsföreningarnas resurssida är under uppbyggnad och kommer att uppdateras allt eftersom vi får veta vad ni i föreningarna vill ska finnas där. Så hör väldigt gärna av er med önskemål om material som kan vara till nytta för er.

En annan sak som efterfrågades var tips från varandra – om vad man kan göra bland annat för att vecka intresse för botaniken utanför just den närmsta kretsen.

Tina Nordberg i Västmanlands botaniska förening skickade över en hälsning och ett tips om att kontakta skolorna i er förenings närhet. Skolan i Kolsva har varje vår och höst en friluftsdag med fokus på natur och rörelse och de var väldigt glada och tacksamma över att få någon som kunde ansvara för de botaniska delarna. Tina och Västmanlands Botaniska Förening var med på en sådan dag i juni och är redan inbokade på höstens naturdag.

Kansliet har flyttat

Direkt efter föreningskonferensen var det dags att plocka ihop föreningens kansli och lager inför flytten till våra nya lokaler på Kungsängens gård, precis söder om Uppsala.
Vi finns nu på Kungsängens gård 206, 753 23 Uppsala

Väl inflyttade var det dags för Vårkollen under Valborg med nästan 8500 rapporter och en rekordtidig vår – Kungsängsliljorna blommade under valborgshelgen och häggen slog ut någon dag senare.


Nya böcker!

I slutet av maj kom den efterlängtade Hälsinglands flora ut, efter 38 års arbete med inventeringar och sammanställning av material. Hälsinglands flora består av två band, där del 1 behandlar natur och vegetation och del 2 fokuserar på de arter som påträffats i Hälsingland. Boksläppet skedde på Bollnäs bibliotek dem 25 maj.
Hälsinglands flora kan köpas via SBF:s webbutik, din lokala bokhandel, internetbokhandlare samt hos lokala försäljare runt om i Hälsingland.

Lista över lokala försäljare
http://gavleborgsbotaniskasallskap.se/nu-slapps-halsinglands-flora/

Där efter var det dags för Nyköpings flora!
Hans Rydbergs Nyköpings flora beskriver en tätort ur ett botaniskt perspektiv. För dig som gillar blommor och annat grönt är denna bok en resa i ett botaniskt eldorado. Nyköping med omnejd bjuder på upplevelser utöver det vanliga. Här kan du vandra på urtida ängar, i artrika betesmarker och i skogar från förr. Samtliga arter presenteras utförligt och för mer än 300 växter visas utbredningen på karta.
Nyköpings flora kan köpas via SBF:s webbutik, via din lokala bokhandel samt via författaren.

Ytterligare botaniskt intressant bok har kommit ut under våren och det är Botaniska besöksmål i Västergötland som givits ut på eget förlag av Västergötlands botaniska förening.
Botaniska besöksmål i Västergötland, som vill inspirera till besök på sevärda växtplatser, ofta med en särpräglat fin flora. Detta är en guide för den som är botaniskt intresserad eller bara vill ge sig ut på utflykt i en vacker västgötsk miljö.

Botaniska besöksmål i Västergötland kan köpas via: http://vbotaniskaforening.se/styrelse.html


De vilda blommornas dag gick av stapeln den 16 juni och bara i Sverige skedde det minst 129 vandringar. Det är glädjande att se att antalet vandringar ökar igen, samt även deltagarantalet på vandringarna verkar öka lite försiktigt. På www.dvbd.se kan du just nu botanisera bland bilder från årets vandringar runt om i hela norden.

De vilda blommornas dag infaller nästa år den 14 juni.


Semestertider på kansliet

Under kommande veckor kommer det att vara mindre bemanning än vanligt på kansliet och det gör att vi tyvärr inte kan skicka iväg beställningar lika snabbt som vanligt.

Under Botanikdagarna är kansliet obemannat och beställningar gjorda fram till den 21/7 kommer att skickas under v.30.

Kansliet har semesterstängt från 24/7 till och med 19/8. Beställningar och förfrågningar som kommer in under den tiden kommer att besvaras, så snart vi kan när vi är tillbaka efter semestern.

Härliga sommarhälsningar till er alla från
Svenska Botaniska Föreningens styrelse och personal.