Gullris, ängsvädd och nya arter i Sverige i senaste SBT

Omslagsillustrationen är gjord av Elisabeth Biström. Klicka här om du vill få Svensk Botanisk Tidskrift hem till dig.

I senaste numret kan du läsa om hur Thomas Tranefors äng fullkomligt exploderat med ängsvädd efter 15 år av skötsel. Dessutom så går Torbjörn Tyler igenom hur du skiljer gullris åt i Sverige och listar nya arter för landet som har bestämts av Lunds universitets biologiska museum. Och Göran Wendt har beskrivit en helt ny art för vetenskapen.

Biologen Thomas Tranefors har förvandlat en glänta i en granplantage till äng på gården Mjällbo i södra Västergötland. Nu i år, efter 15 år av slåtter och efterbete har det blivit massblomning av ängsvädd. Det har lockat till sig vildbin som är beroende av ängsvädd för sin existens. Läs artikeln här (pdf).

Thomas Tranefors har restaurerat en äng under 15 års tid. I år har ängen exploderat av ängsvädd och även lockat till sig ovanliga vildbin som är beroende av arten. Film: Emil V. Nilsson.

Kanadensiskt gullris och höstgullris är två ursprungligen nordamerikanska arter som sprider sig i Sverige. Det tycks kunna konkurrera ut inhemska arter. Torbjörn Tyler går igenom hur du kan skilja dessa arter åt, hur du hittar hybrider med vår inhemska art samt hur du känner igen underarter av denna.

Göran Wendt har tillsammans med Hans Øllgaard beskrivet en ny art av maskros som han upptäckte för 20 år sedan på Öland. I senaste häftet beskrivs arten på svenska för första gången.

Här finns innehållsförteckningen till nummer fyra (SBT 117:4 2023)

Så här gör du för att få SBT hem till dig